Böhönye község önkormányzata

Böhönye község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Böhönyét honfoglaláskori település-ként tartják számon.
A község neve elõször Byhene alakban fordul elõ a helységnevek történetével foglalkozó irodalomban.


Byhenyének említik 1536-ban is egy adólajstromban a zágrábi püspök birtokaként. Majd 14 év múlva Behene szerepel az azévi adólajstromban. A település néveredete joggal foglalkoztatja a helybélieket. Több feltételezés is akad. Vannak, akik a település elsõ birtokosairól a Bõ nemezetségbõl származtatják az elnevezést, - a feudális államszervezés elõtti évszázadokban a "Bõ" valamiféle méltóságnév volt, nemzetségfõt jelentett. Mások késõbbre teszik a keresztelõ idõpontját.
A község határának egy részét Cseh-mezõnek nevezik a Festetics család által itt letelepített cseh iparosok után. A betelepült csehek a mai Ady Endre utcai általános iskolától a régi temetõig terjedõ útszakaszra építették házaikat. Új építkezési módot honosítottak meg, kémény kerül a házakra.
A mai falu területének egy részét már 1820-ban tervszerûen osztja ki a gróf. Azt akarta, hogy idõvel Böhönye szépen rendezett várossá fejlõdjék. A mai rendezettségének forrásául ez az intézkedés szolgált. A falu lakói fele részben reformátusok, fel részben katolikusok voltak: a református iskolát 1730-ban építették fel, a római katolikus iskolát három évtizeddel késõbb. Mindkettõ egészen az államosításig mûködött.


Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Tisztelettel köszöntöm mindazokat, akik rákattintottak Böhönye község honlapjára.
Üdvözöljük, és kérem, lapozzon településünk életében!

Településünk a Belsõ-Somogy Ny-i szélén helyezkedik el úgy, hogy még részét képezi a Marcali-hát, és már belenyúlik a Boronka melléki aránylag sík, homokos, lápos, erdõvel borított tájvédelmi körzetbe. A település ettõl és rendezettségétõl fogva csodálatos.

Eredetünket a Bõ nemzetségtõl származtatjuk. Mûemlék épületeink teljes egészében az 1700-as évekbõl valók. Amikor is a dégi Festetics család birtokába került a település.
A legfejlettebb idõszakát az 1900-as évek elejére érte el.

Ma teljes infrastruktúrával rendelkezünk.

Jelen van a mezõgazdaság, a szõlõ-gyümölcsös az erdõ és nagy vad.

Amennyiben a honlapon keresztül elnyertük tetszését, kérem, látogasson el hozzánk személyesen.


Cégnév: Böhönye község önkormányzata
Székhely: 8719 Böhönye, Fõ u. 26.
Levelezési cím: 8719 Böhönye, Fõ u. 26.
Telefon:
mobil: (06-85) 322-202
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©