Szamosszeg Község Önkormányzata

Szamosszeg Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,helyi hírek,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok_uj ellátása.

Céginformáció:
A település lakónépessége: 2.148 fõ, belterülete 231 ha. külterülete 3.299 ha.

Történelme: A település a Szamos folyó egyik hatalmas kanyarulatáról, szegérõl kapta a nevét. A Szamos- elõtag a községnek a folyó melletti fekvésére utal. A szatmári vár birtoka volt, és a középkorban mindvégig királyi vám és rév. A község neve elõször 1290-ben tûnik fel, amikor IV László király felszólította vámszedõit, hogy a Szamoson egészen Szamosszeg-ig ne szedjenek vámot a Balog-Semjén nembeli Mihály és fiai hajói után.

A település nevét a XIV század elején két oklevél is említi. 1350-ig a birtok is a királyé volt és kisnemesek lakták. Vámjoga 1357 után, amikor az ónodi Czudar család megkapta továbbra is a királyé maradt, majd rövidebb ideig a Rozgonyiak, Várdaiak voltak az új birtokosok. Az ugyanekkor feltûnõ Perényiek viszont egészen 1945-ig megmaradtak a község birtokosai között.

A község története során sokat szenvedett a Szamos és a Kraszna árvizeitõl. Legutóbb 1970 május 14 –15-én öntötte el a víz a település egy részét.

A község az 1860-as években közigazgatásilag a Nyíri, az 1870-es évektõl a Mátészalkai járáshoz tartozott, majd Mátészalka városkörnyékének része lett. Az 1920-as évek elejétõl körjegyzõség, hozzátartozott Szamoskér. 1971-tõl önálló községi tanács, majd 1973-tól közös községi tanács székhelye, Szamoskér társközséggel. Jelenleg körjegyzõségi székhely Szamoskér község tartozik hozzá.

A település a Szamos folyó kanyarulatában fekvõ, az árterületekhez, illetve a domborzati viszonyokhoz igazodó szabálytalan alaprajzú többutcás község. Az utcák csatlakozásánál tölcsérszerû bõvültek alakultak ki, s ezekre néznek a szélesebben terpeszkedõ korábban rangos porták. A magasabb területeket kirajzoló az azt követõ utcás szerkezet település az elmúlt évtizedekben a korábbi utcák folytatásában fejlõdött tovább. Itt is és az archaikusabb településrészben is az utcák elõkertkes beépítésûek. A településre kizárólag a szalagtelkes forma a jellemzõ. Gyakorlatilag minden udvar soros beépítésû, s valamennyin a tagolt épületrendezés figyelhetõ meg.

A község lakosságszáma csökkenõ tendenciát mutat 1960-ban még 3000 fõ feletti népességet számlált, ez napjainkra 2200 fõ alá csökkent. Az árvíz hatására kialakult tömeges elvándorlás napjainkra sem fordult át, hiszen az elköltözõk száma meghaladja a betelepülõkét, s ezt a folyamatot erõsíti a természetes fogyás. Sok az idõskorú, arányuk az összlakosságon belül eléri a 30 %-ot.

A község infrastrukturális ellátottsága a megyei összehasonlításban megfelelõ. 1991-1994. között valósult meg a vezetékes gázellátás, a telefonhálózat kiépítése. A 737 lakás 90 %-a kap vezetékes ivóvizet, 75 %-uk vezetékes gázzal füthetõ. 2001-ben átadásra került a teljes belterületi szennyvizelvezetõ hálózat, valamint korszerû szennyviztisztitó telep.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,helyi hírek,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.Szeretettel köszöntöm mindnyájukat Szamosszegen.
Köszöntöm településünk lakói nevében szeretett falunkbelieket, akik korábban, vagy késõbb elszármaztak tengeren innen, és túlra.

Köszöntöm azokat, akik szeretnék megismerni Szamosszeget, mely magában hordja a régmúlt, - a természet által kialakított - õsmagyar tájat, a még mindig megtalálható Holt-Szamos, Holt-Kraszna kacskaringós ágait.

Évszázadokon keresztül az itt élõ õseink halászattal, vadászattal, gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, igen küzdelmes viszonyok között, hiszen az áradások idején – amikor még töltés sem volt – gyakran elvitte a termést az áradat.

Szamosszeg lakosságának munkaszeretete az õseinktõl származik mely magában foglalja a jövõ építését.
Gazdag a mi falunk, melyben állandó értékteremtéssel találkozunk, annak ellenére, hogy a megtartó erõ egyre kevesebb. A település fejlõdését célzó elképzeléseink vannak, melynek megvalósítása, úgy gondolom nem csak rajtunk múlik. De bízom abban, hogy célkitûzéseink megvalósulnak.
Örülök annak, hogy elérhetõk vagyunk a világhálón keresztül, és bízom abban, hogy minél többen kedvet kapnak ahhoz, hogy megismerjék falunkat

Cégnév: Szamosszeg Község Önkormányzata
Székhely: 4824 Szamosszeg Bercsényi u.6.
Levelezési cím: 4824 Szamosszeg Bercsényi u.6.
Telefon:
mobil: 06-44/580-080
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©