Taszár község önkormányzata

Taszár község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Taszár szó szláv eredetû, eredeti jelentése famunkát, illetve ácsmunkát végezni. Ha minden áron magyarra akarnánk lefordítani, ácsok falva lenne a jelentése. Az elsõ levéltári adatunk Taszárról, Szent István idejébõl való, aki elõírta, hogy minden tíz falunak kötelezõen templomot kell építenie. Ilyen templommal rendelkezõ falu volt Taszár is, s ebbõl származik megkülönböztetõ neve, Egyházas-Taszár.

A török kiûzése után megszûnik Taszár többféle elnevezése – Egyházastaszár, Kistaszár, Nagytaszár, Vámostaszár – megmarad a mindmáig használatos név: Taszár. Ekkor Taszárnak 45 lélekszáma van, földjei elvadultak, medvék, kóbor farkasok uralják a környéket, temploma elpusztult.

1738-ban kezdik meg az – eredetileg XV. században épült – templom ismételt felépítését, melynek befejezése 1748-ban ér véget. 1807-tõl Taszár és környéke, mint hitbizományi birtok a piarista rend kezelése alatt áll mindaddig, míg a magyar állam a nagybirtok rendszerrel a hitbizományokat is megszüntette és államosította. A magyar falvakra jellemzõ település szerkezetet és építkezési módot az 1950-es években megépített katonai reptér és lakótelep gyökeresen megváltoztatta. A honvédségi objektumok a település jelentõs részét foglalják el. Ez elsõsorban a reptér és a laktanya beépítését jelenti. A hagyományos falvakra jellemzõ házak mellett megépültek a reptéren és laktanyában szolgálatot teljesítõ katonák 2-3 emeletes, zömmel lapos tetõs tömbházai.

A község 1995-ben a nemzetközi és hazai érdeklõdés középpontjába került. A délszláv válság miatt Taszár az IFOR majd késõbb az SFOR csapatok logisztikai bázisa lett. 2003-ban pedig a taszári bázison történt az iraki önkéntesek kiképzése.

Taszár útjai és járdái szilárd burkolatúak. Az általános iskolában 300 fõ gyermek tanul, modern nyelvi labor, számítástechnika terem segíti a diákok és tanárok munkáját. A község modern felszereltségû orvosi és fogorvosi rendelõvel rendelkezik.

A községben zártláncú, 18 csatornás kábeltévé rendszer van kiépítve, a lakások 98%-ban információs tévécsatorna fogható. 2002-tõl informatikai csomópontként mûködik a Teleház információs iroda a településen, melynek szolgáltatásai kiterjednek a község területén mûködõ, mezõgazdasági, ipari vállalkozókra. Egyben lehetõséget biztosítanak a felnövekvõ ifjúság és az idõsebb korosztály részére, hogy az internetre csatlakozhassanak ismeretszerzés céljából.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Kaposvártól 8-km-re keletre fekszik, a 61-es fõút mentén. A fõútvonalon könnyen megközelíthetõ, naponta 21 autóbuszjárat érinti. Vasútállomása Kaposvár – Dombóvár vasútvonalon 3 km-re fekszik a község központjától.



Cégnév: Taszár község önkormányzata
Székhely: 7261 Taszár, Széchenyi u. 64.
Levelezési cím: 7261 Taszár, Széchenyi u. 64.
Telefon:
mobil: (06-82) 375-101
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©