Fábiánháza község önkormányzata

Fábiánháza község önkormányzata Galéria.turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A település nevének elsõ írásos említése 1341-bõl való, ekkor tûnik fel a Hont-Pázmány nemzetség birtokaként, és ekkor megemlítik másik nevét Bohol-t is.

A falu Ecsed, Sárvármonostora, Szentmárton és Terem között feküdt, templomát már ekkor említik: Szent Benedek apát és hitvalló tiszteletére emelték.

A falu a XIII. század körül keletkezhetett, valószínûleg a Hontpázmányok egyik tagja telepítette.

1332-ben a Hontpázmány nemzetségbeli Mojs fia Mihály adta zálogba.

1341-ben a szomszéd Báthori Bereck fiai 82 márkáért megveszik, és ecsedi uradalmukhoz csatolják.

A XV. század-ban a Báthoriak mellett a Báth családnak is volt benne birtoka, melyet 1430-ban ezt a rokonok örökölték. Egy része az Országh családnak jutott, de õk elzálogosították 1487-ben a Harasztiaknak.

A Báthori család kihalása után egy ideig a királyé volt, késõbb pedig a Bethleneké és Rákócziaké.

A falu századokon át az ecsedi uradalomhoz tartozott.

1746-1748 között gróf Károlyi Ferenc vette meg, és egészen a XX. század elejéig a Károlyi család volt a fõ birtokosa (Ébele Gábor: Ecsedi uradalom 1898.)

Az Ecsedi-láp nyugati szélére települt falu sokat szenvedett az árvizektõl. Bizonyára nem kerülte el - a szomszédos Nagyecsed-hez hasonlóan - a különbözõ hadjáratoknak, a kuruc szabadságharcnak a megpróbáltatásait sem.

1862-ben a faluban nagy tûzvész pusztított, ekkor a község kétharmada leégett.

A 2720 hektár területen fekvõ településen az 1980-as népszámlálási adatok szerint 1997 lakosa volt, és 729 lakóháza volt - ebbõl 97 az Elõtelek nevû külterületi településen.

A település képe 1945 óta sokat változott, önálló általános iskolája van, több középület, üzlet, lakóház épült. A lakosság fõként mezõgazdaságból él, vagy a közeli városokba ingázik.

A falunak vasútja nincs, a környezõ falvakkal és Mátészalkával autóbuszjárat köti össze.

Üzleti ajánlat:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye DK-i részén, a Nyírség szélén, Nagyecsed mellett fekvõ település. Nagyecsed 2,5 km, Mérk 7,5 km, Tiborszállás 9,5 km, Mátészalka 15 km, Nyírcsaholy 8 km, Nyírbátor 21 km-re található.

Galéria.turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Fábiánháza község önkormányzata
Székhely: 4354 Fábiánháza, Kossuth u. 19.
Levelezési cím: 4354 Fábiánháza, Kossuth u. 19.
Telefon:
mobil: (06-44) 345-149
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©