Pap község önkormányzata

Pap község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Pap község Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén, Kisvárdától 5 km-re, a megyeszékhelytõl, Nyíregyházától mintegy 50 km-re helyezkedik el. A legközelebbi vasútállomás a Budapest-Záhony vasútvonalon, Kisvárdán található. Gépkocsival, autóbusszal a Kisvárda és Tiszaadony közötti 4109-es úton közelíthetõ meg. A személyforgalmat Kisvárda és Vásárosnamény közötti autóbusz biztosítja.

Igen korai település lehetett, hiszen a X-XIII. században volt szokásban az a fajta névadás, amikor egykori tulajdonosának foglalkozásáról neveztek el településeket. Fellelhetõ a "Doma Pap" név is, melyben ha a Doma latin eredetû, akkor valószínûleg a község a kereszténység elõtt vagy elején pogány, vagy keresztény papnak vagy Pap nevûnek volt a birtoka. "Terra Pap" név alatt IV. László király korából maradt fenn a legrégebbi elnevezés az 1285 körüli idõbõl. "Papfalu" néven a zsélyi levéltár 1425-bõl való adatában említi elõször a községet. 1458-ban a várdaiak voltak a földesurai. A XVIII. század végén és a XIX. század elején a herceg Eszterházy, báró Horváth, Petrovay, Eördögh, Pethõ és az Erõss család volt a birtokosa. Pap újabb kori birtokosai közül minden vonatkozásban a Muraniczi Horváth báró család emelkedik ki, aki az 1800-as években "csinos urilakot" építtetett.

Gazdag bronzkori leleteket találtak a község határában, innen került elõ az elsõ ép bronz csésze.
A husziták idejébõl számos sír maradt fenn.
Az 1800-as években gõzmalom mûködött a faluban.
A mûemlék jellegû református templom 1833-ban került felszentelésre, de mai formáját csak a század második felében érte el.

1899-ben épült az elsõ szeszgyár, majd 1928-ban a második, ez utóbbi épülete ma is áll, de nem termel.
A századforduló körül körjegyzõségi székhely volt, 151 házzal és 827 lakossal.

Az I. és II. világháborúban elesettek és elhurcoltak emlékére 1993. évben állítottak emlékmûvet a templomdombon.
A rendszerváltást megelõzõen a tanácsrendszerben Pap, Nyírlövõ, Lövõpetri községek tanácsot alkottak, a székhely Pap község volt. Ebben az idõszakban a község egyetlen jelentõsebb középülettel, az Általános Iskolával gazdagodott. A közös tanács megléte idején a vezetékes vízellátásra.

Az elsõ szabad választást követõen mind a három település új önkormányzatot és új, önálló hivatalt hozott létre. A rendszerváltozást követõen megtörtént a közutak fejlesztése.
1996-ban új óvoda épült.

1997-ben szociális pályázatokat is igénybe véve nappali ellátást nyújtó Idõsek Klubja intézmény került kialakításra, a házi szociális gondozás megszervezése is megtörtént.
A képviselõ-testület az egészségház megépítése tárgyában a 2000. évben döntött, 2002-ben megkezdõdtek az építési munkálatok, melyek eredményeképpen 2003-ban átadásra került az új épület. Az Egészségház háziorvosi és védõnõi szolgálatot valamint szolgálati lakást tartalmaz.

2004-ben a nyertes pályázatoknak köszönhetõen megtörtént a Polgármesteri Hivatal valamint az Általános Iskola számítástechnika-termének korszerûsítése, létrejött az e-Magyarország pont is, mely ingyenes internet-használatot biztosít. Ugyanebben az évben kezdõdött el a Könyvtár és Teleház épületének kialakítása is, mely 2005-ben kerül átadásra.


Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása

Cégnév: Pap község önkormányzata
Székhely: 4631 Pap, Kossuth út 102.
Levelezési cím: 4631 Pap, Kossuth út 102.
Telefon:
mobil: (06-45) 452-206
Weboldal: www.pap.hu

Minden jog fenntartva 2024©