Szatmárcseke község önkormányzata

Szatmárcseke község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Szatmárcseke (Cseke) neve az oklevelekben 1181-ben tûnik fel elõször, ekkor már virágzó község, saját egyházzal.

1344-ben Nagy Lajos király új adományt adott rá a kölcseyeknek. A Kölcseyek, melyek Szatmár vármegye egyik õsrégi családja, – IV. Béla király névtelen jegyzõje szerint -a Kende családdal egy törzsbõl OND vezértõl, az ETE atyjától veszik eredetüket.

A település nevét 1496-ban Cheke alakban írják, s az Ujhelyi család tagjai nyertek rá királyi adományt.

1507-ben Báthory István és Butkay István, 1515-ben Czégényi Kende Péter, 1516-ban Báthory András szerez itt részbirtokot.

1518-ban Werbõczy Istvánt is a birtokosai közt találjuk, mely birtokot Perényi Istvánnal a dobronyai uradalomért cseréli el.

1520-tól a század végéig Báthory András, a Gúti Országhok és még 9-család birtoka.

1642-ben Kölcsey Péter és Zsigmond kapnak egyes részeire új adományt.

A XVII-XVIII. század-ban a Kölcsey és Kende rokon családokon kívül a gróf Rhédey, Pongrácz, Kisdobronyi Isaák, Gulácsy és más nemes családoknak is van itt birtoka.

A XX. század elején legnagyobb birtokosai: Kende Béla, Kende Elemér örökösei, Kölcsey Gábor, Zoltán.

A település az évszázadok során sokat szenvedett. Török, tatár, német portyázó csapatok dúlták, kolera sújtotta, sokszor szenvedett az árvizektõl, 1865-ben pedig majdnem teljesen leégett.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.
Hagyományainkhoz híven, augusztus végén immár tizedik alkalommal várjuk vendégeinket és a résztvevõ településeket a közös lekvárfõzésre, ahol „ a végtermék” mellett legalább annyira fontos a jó hangulat, a közös mulatozás.

A rendezvény helyszíne a Sportpálya szomszédságában lévõ park, ahol öreg fenyõfák árnyékában állítjuk fel a lekvárfõzõ sátrakat, ahol vályogból rakott katlanokban „fõ” a lekvár két napon át.

Cégnév: Szatmárcseke község önkormányzata
Székhely: 4945 Szatmárcseke, Petõfi út 1.
Levelezési cím: 4945 Szatmárcseke, Petõfi út 1.
Telefon:
mobil: (06-70) 377-8570

Minden jog fenntartva 2024©