Tunyogmatolcs község önkormányzata

Tunyogmatolcs község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A település két község, Tunyog és Matolcs egyesülésébõl keletkezett. A két település 1950-ben egyesült, azonban 1957-ben különváltak, majd 1961-ben ismét egyesültek.

A Tunyog név 1335-ben tûnik fel elõször és a szláv Thunugh személynévre vezethetõ vissza, akinek leszármazottja a Káta nemzetség-beli, õsi birtokukként számon tartott Tunyogi család.

Tunyog templomát, amely Szent Tamás védelme alatt állt, illetve az óbudai klarissza-apácák birtokrészét is – egy 1347. évi perirat szerint – a csaholyi monostor-nak adták át.

A Tunyogi család kihalta után a Daróczi Szûk család kapott a község felére királyi adományt 1378-ban, majd 1547-ben a a Brebiri Melith és Petrichevich családok; 1592-ben Nagykállai Leökös Lõrinc; 1630-ban Kozák Rácz János; 1717-ben Korda Mihály, 1725-ben Géressy János. A XIX. század közepéig földesurai voltak még a településnek a gróf Károlyi, Korda, Ilosvay és Szûcs családok.

Matolcs nevét a Matucsinay családtól örökölte. ( Annak a várnak a nevét, amelyhez 1387-ben, mint Possesio Matochina tartozott, Castrum Matuchyna alakban említik.) 1436-ban a király elvette a Matucsinayaktól ( immáron másodjára, hûtlenségük miatt)a birtokot és a Báthoriaknak adományozta. A Báthory család kihalta után Bethlen Gábor szerezte meg a birtoklás jogát, két unokaöcsének, de tõlük I. Rákóczi György vette át a részüket.

A település már XVII. század-ban mezõvárosi rangot kapott, illetve 1707-ben vásárjogot is nyert.

A vármegye többször tartotta itt gyûlését, így 1669-ben és 1707-ben is.

A mezõváros polgárai kézmûvesség-gel foglalkoztak. Virágzott a fazekasság, a szûr- és gubacsapó céhes ipara. Matolcs lakosai híres szûrcsapók voltak, céhlevelük 1714-bõl való, amikor újabb vásárjog-ot nyertek.

1776-ban Matolcs szabad polgárait az ecsedi uradalom gyapjújának feldolgozására kényszerítették és a települést az ecsedi uradalom részeként jegyezték.

1810-ben Matolcs a Károlyi család-é lett szinte kizárólagosan. Néhány család osztozott még a fennmaradó telkeken: Luby Lajos, Kölcsey Zoltán, Klein Móricz, kiknek neveit a települést határoló szántóföldek mai napig is õrzik.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Tunyogmatolcs község, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén található, a Szamos folyó partján. A települést a Holt-Szamos szeli át. A 491-es fõútvonal halad át a községen, autóbusszal a Mátészalka-Fehérgyarmat útvonalon, vonaton a Mátészalka-Zajta vasútvonalon érhetõ el.

Cégnév: Tunyogmatolcs község önkormányzata
Székhely: 4731 Tunyogmatolcs Rákóczi u. 103.
Levelezési cím: 4731 Tunyogmatolcs Rákóczi u. 103.
Telefon:
mobil: (06-44) 519-039
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©