Bogyiszló község önkormányzata

Bogyiszló község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A régészeti leletek bizonysága szerint Bogyiszló környéke már az avar-korban lakott terület volt. A honfoglalás idején letelepedõ magyarság szláv népességet talált ezen a vízjárta tájékon. A viszonylag sík területet csak enyhe dombok, kiemelkedések tagolták, amelyet a Duna hordalékával épített évezredek alatt. Áradások idején szinte az egész táj víz alatt állt, szigetszerûen körülvéve a dombokat. Állandó települések ezeken a kicsiny, keskeny magaslatokon létesülhettek, a területre ezért a nagyszámú, igen apró falvak kialakulása jellemzõ. Bogyiszló az akkori Duna folyam bal oldalára, magas partra települt.

A falu elsõ írott emléke 1272-bõl való, neve Buguzlou alakban fordul elõ Moys nádor adománylevelében, amikor halastavaival együtt az ábrahámi kolostornak adományozta a birtokot.

A fontos kereskedelmi és közlekedési útvonalaktól távolabb fekvõ település a történelem viharaitól védett helyzetben volt, s a környezõ területek lakói is itt kerestek menedéket, búvóhelyet. A vízjárta, mocsaras terület bõségesen szolgált élelemmel is az ínséges idõkben, amikor a háborúzások miatt a földeket felhagyták, mûvelni nem tudták. A török megszállás és a Rákóczi szabadságharc idejébõl fenn maradtak bujdoklásról szóló történetek, a település határában ma is találunk erre utaló elnevezéseket (Haramiás, Hajdu-szállás, Kányatanya).

Bogyiszló nem csak a háborúk idején nyújtott menedéket, hanem a gyakori áradások alkalmával is, a környék alacsonyabban fekvõ, elöntött településeinek. A pusztító árvizek miatt több közeli falut elhagytak lakói és végleg Bogyiszlóba költöztek, például Dalocsából, Karaszból, Doromlásból. Földjeik Bogyiszlóhoz kerültek, az elpusztult településeket azonban határneveik megõrizték.

1380 körül a Duna megváltoztatta folyását, a települést nyugati irányban kilométerekre elkerülve. A fõ meder természetes áttevõdését valószínûleg egy komoly jeges árvíz jégtorlasza okozhatta. A település életében ez nagy változást jelentett, hiszen az addigi széles folyam helyén egy egyre vékonyodó vízfolyás, végül évszázadokkal késõbb egy tó maradt.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
A község Szekszárdtól 11 km-re keletre, a Duna partján, a Sió csatorna torkolatvidékén található, a Mezöföld déli részén, Dél Magyarországon.

Megközelítése: A 6-os számú fõútról, Tolnán keresztül érhetõ el, vagy Kalocsa felõl az 51-es fõútról az M9 autóúton áthajtva a Szent László hídon.


Cégnév: Bogyiszló község önkormányzata
Székhely: 7132 Bogyiszló, Kossuth L. u. 28.
Levelezési cím: 7132 Bogyiszló, Kossuth L. u. 28.
Telefon:
mobil: (06-74) 540-157

Minden jog fenntartva 2024©