Nagymányok nagyközség önkormányzata

Nagymányok nagyközség önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Az elsõ írásos emlék 1015-bõl maradt fenn, amikor Damaslaus herceg "Manek"-et a pécsváradi kolostornak adományozza. A település neve a késõbbiekben többször változott, Manky, Meneke, Manyk, Manyuk, Mányok és Nagymányok elnevezések váltak ismertté. A török pusztítás következtében elnéptelenedett községbe katolikus vallású németek kerültek betelepítésre, a ma itt élõ lakosság 50%-a német nemzetiségû. A község hármas településtagoltsága szintén a szénbányászathoz kötõdik. A falusi rész az elõzõekben leírtak alapján 1015-tõl ismert, ehhez szervesen csatlakozott a Csalapuszta 1299-tõl, mely két utcából állt. A Bányatelep 1891-tõl kerül be a község vérkeringésébe, melyet a bánya hozott létre és tett komfortossá. Az Újtelep szintén bányászlakásokból álló településrész, 1958-tól kezdõdõen épült. A szénbányászat kezdeti lépései 1803-tól tapasztalhatók. A bányászat jelentõsebb szerepet 1890-tõl kap, amikor megépítik az elsõ üzemi épületeket és munkáslakásokat. 1873-ban kerül sor a vasút kiépítésére. 1890-ben Troll Ferenc zárdát alapít, mely szintén lényeges momentum a település életében. A település bányász jellege megszûnt, már csupán hagyományként létezik a község életében.

Üzleti ajánlat:
Nagymányok nagyközség a Mecsek hegység kelti kiágazásának északi oldalán – nagyon szép természeti környezetben – Tolna megye déli peremén a Bonyhádi kistérségben fekszik. Területe határának déli része hegyes-dombos, a többi irányban nagyrészt síkság. Határa keleten Kismányok, északon Aparhant és Izmény,nyugaton és délnyugaton Váralja, délen és délkeleten a Baranya megyéhez tartozó Mecseknádasd és Hidas községekkel érintkezik. A település lakóinak száma 2640. A megyeszékhelytõl Szekszárdtól 30, Pécstõl 50 km-re van. Mindkét város felõl a 6-os számú fõközlekedési útról közelíthetõ meg, a bonyhádi elágazástól a Dombóvár felé vezetõ 6534. sz. úton. A települést átszeli a Dombóvár-Bátaszék vasútvonal.

Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Nagymányok nagyközség önkormányzata
Székhely: 7355 Nagymányok, Dózsa Gy. u. 28.
Levelezési cím: 7355 Nagymányok, Dózsa Gy. u. 28.
Telefon:
mobil: (06-74) 558-040

Minden jog fenntartva 2024©