Őcsény község önkormányzata

Őcsény község önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Az Õcsény melletti római castellum alapjai is láthatóak voltak, feltöltött útját a nép Ördögvettetésnek nevezi.

Az i. sz. V. századtól kezdve rövid idõközökben különféle nomád népek követték egymást: a sárközi mocsárvilágban legeltettek és halásztak, és a Sárközre nyíló völgyekben temették el halottaikat. A temetkezési helyekrõl került elõ néhány hun kori sírlelet, többek között egy mesterségesen torzított koponya, és találtak néhány feltûnõen nagy, néha több száz sírból álló avar kori temetõt is. A honfoglaló magyarok feltehetõen egy szláv. és avar elemekbõl álló nép által más aránylag sûrûn lakott területet hódítottak meg itt, maga a sárközi mocsárvilág azonban lakatlan volt.

Õcsény neve bizonytalan eredetû, többen a fejedelmi családdal hozzák kapcsolatba. Sárköz területén a korai századokban a térítõ (bencés) apátságok kaptak szántót, halászó helyet és erdõt.

Õcsény középkori társadalmáról, gazdasági és kulturális viszonyairól nagyon keveset tudunk. A korai századokban a társadalom rendkívül tagozott volt: legfelül a királynak adózó szabad magyarok; a katonai szolgálattal tartozó várjobbágyok, az egyháznak adományozott szabad fegyveresek és a lovas kísérõk voltak. Ez a több-kevesebb szabadságot élvezõ réteg a középkor derekán már félszabad libertinusokból és praediális (egyházi) nemesekbõl állott, akikbõl még késõbb a számbelileg is igen jelentékeny sárközi köznemesség alakult ki; e nemesek a fajszi szék keretén belül önálló területi önkormányzatot építettek ki.

A középkori Õcsényen a halászat volt a legfontosabb termelési ág: az ásatag leletek között minden idõszakban az égetett agyagból vagy lólábszárcsontból készült hálónehezék a legtöbb, a konyhahulladékok között pedig a tömérdek halcsont. Fejlett volt a vadászat is.

Õcsény a sok sanyargattatás közepette is a török korban mindvégig lakott helyként szerepelt az összeírásokban. 1572-ben Õcsényben csak 55 ház volt. 1690 körül Õcsény a „Bat vize mellett” 95 lakost számlál, van három háromkerekes malma.

A felszabadító háborúk során Õcsényt ismét minden oldalról sarcolták: „Az fel s alá járó Budai és Egyebünnen lévõ sajkásoknak, Felséges Császári Tiszteknek adtunk kenyeret... bort és amivel leltünk kedvességét fejünknek . . ."

Õcsény az úrbéri elkülönözéskor bõven kapott földet, legalábbis a telkekre, a volt zsellérek rosszabbul jártak. Végrehajtása nagyjából megegyezett a decsivel.

Maga Õcsény falu az emlékezetes 1817-es nagy tûzvészig rendezetlen halmazfalu volt. A település formájáról és építkezésérõl Kovách Aladár adott az egész Sárközre is érvényes képet.

A II. világháború után Sárköz életében is döntõ fordulat következett be. 1945-ben elõször itt is a legjelentõsebb nagybirtokokat – többek között a Mária Terézia-féle vallási alapítványt – osztották fel. E térségen belül a régi paraszti életforma leginkább Õcsényben maradt fenn; 12000 holdas határából még 1959-ben is mindössze 190 holdon folyt társas gazdálkodás.

Õcsény korábbi elzártságának köszönhetõen sajátos és gazdag népviselete, népszokásai és népmûvészete alakult ki. Még aktívak a csipkekészítõ, rojtozó, sárközi régi babakészítõ, kézi szövõ, pártakészítõ, gyöngyfûzõ mesterséggel foglalkozó asszonyok. A néptánc tanítása szerepel az iskolás gyermekek órarendjében. Az õcsényi repülõtér hazai és nemzetközi találkozók (hõlégballon, vitorlázó repülõ, motoros
s repülõ, sárkányrepülõ), valamint ejtõernyõs versenyek házigazdája.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Településünk lakóinak és a községünk iránt érdeklõdõknek jobb és lényegesen hatékonyabb tájékoztatása – és csalogatása – érdekében újra felélesztettük honlapunk, mely egyben szolgál hasznos információkkal, lehetõségekkel, és felületet kínál a véleménynyilvánításra is.



Többek között megtalálhatja településünk jellegzetes történelmérõl, nemzetközi szinten is egyedülálló népviseletérõl, hagyományairól, a Duna – Dráva Nemzeti Park közelségébõl adódó természeti lehetõségekrõl és szépségekrõl, Repülõterünkrõl a fontosabb információkat, továbbá tájékozódhat a község eseményeirõl, szolgáltatásairól, valamint a Polgármesteri Hivatal és a Képviselõ – testület munkájáról.



Zárszóként engedjék meg, hogy az egész község nevében meginvitáljam Önöket Sárköz kapujaként is ismert településünkre a következõ gondolat szellemében:


Cégnév: Őcsény község önkormányzata
Székhely: 7143 Õcsény, Fõ u. 35.
Levelezési cím: 7143 Õcsény, Fõ u. 35.
Telefon:
mobil:
Weboldal: www.ocseny.hu

Minden jog fenntartva 2024©