Balatonfüred város önkormányzata

Balatonfüred város önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,köziugazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Füred térségét már az õsember is lakta. Elsõ ismert lakói a rómaiak voltak, emléküket számos kiásott épületrom és síremlék jelzi. Füred nevével írásos emlékként elõször 1211-ben találkozunk, a Tihanyi Apátság egy birtokösszeírásában. Mai területén az Árpád-korban hét település állt. A város legrégebbi, a Kéki-patak partján épült, késõbb elhagyott településrésze ma szõlõterület, maga a Kéki-forrás még mûködik.

1717-ben említik savanyúvizét, majd 1729-ben újra. 1722-ben vegyelemeztették és gyógyvízzé nyilvánították. Ezidõtájt már állt egy fa fürdõház, majd nemsokára egy kõház, kiadó szobákkal vendégek számára. Késõbb kétemeletes új fürdõház is épült.

A város az 1800-as évek-ben, a reformkorban indult fejlõdésnek. A vendégek szórakozását a nyári idõben fából készült színház szolgálta, 1831-ben pedig itt épült a Dunántúl elsõ magyar nyelvû kõszínháza. A színházat Kisfaludy Sándor alapította.

Horváth János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az elsõ Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. Az Anna-bál hagyománnyá vált, 2005-ben a 180. alkalommal tartották meg.

Széchenyi István kezdeményezésére innen indult el 1846-ban az elsõ balatoni gõzhajó, a Kisfaludy. Füreden hajógyár is létesült. Fõként a kiegyezés utáni idõszakban kedvelt találkozóhelye lett a politikusoknak, mûvészeknek; ekkor kezdõdött a település nagyobb fellendülése, feltöltötték a tó partját, kialakították a sétányt, magánvillák épültek, megépült a kórház déli szárnya. Jókai Mór itteni villájában írta Az arany ember címû híres regényét, melynek egy része a Balatonnál játszódik. Az épület ma múzeum, ahol láthatjuk az író bútorait, személyes tárgyait.

1884-ben itt alakult meg az elsõ magyar vitorlásegyesület, a Stefánia Yacht Club.

A második világháború után, az 1960-as években indult újabb fejlõdési szakasza. 1966-ban itt tartották a XXVII. FICC (Nemzetközi Camping Caravanning Club) Rallyt, erre épült 4000 személyes kempingje. 1971-ben Füredet Magyarország elsõ gyógy- és üdülõhelyi városává nyilvánították. Balatonfüred a „Szõlõ és bor nemzetközi városa”.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,köziugazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása

Cégnév: Balatonfüred város önkormányzata
Székhely: 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.
Levelezési cím: 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.
Telefon:
mobil: (06-87) 581-220

Minden jog fenntartva 2024©