Litér község önkormányzata

Litér község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A település és környéke természeti adottságai igen jók. Litér már a római korban is lakott település volt. Ezt az itt feltárt római kori villa és kút maradványai támasztják alá.

A honfoglalás után I. István király tulajdonába került Litér. Késõbb a veszprémi püspökség birtoka volt ez a terület. Elsõ okleveles említése 1082-bõl való.

1. Az eredeti, valószínûleg Árpád-kori falu: Dózsa György utca a református templommal, melynek oszlopszobros kapuzata XIII. századi építésrõl tanúskodik.
2.a.) Varjas telep: ma József Attila lakótelep, a 72-es út K-i oldalán, a Mogyorós hegy alján. Régi elnevezése a tulajdonost jelezte.
b.) Ugyancsak néhány házból álló településrész volt a Nyerges hegy melletti Giligó hegy tövében, ahol a mai Táncsics Mihály utca húzódik.
3. Kastély és major, környezetében magtárral, zsellérházakkal. Az egyetlen 100 hold feletti litéri nagybirtok emléke. Ma a kastély épülete ad otthont az Árpád Fejedelem Általános Iskolának. Parkjában az iskola további épületei, udvara, valamint sportpálya látható.
4. Litér újtelep: a Nitrokémia által, az 1930-40-es években létesített és fenntartott munkás lakótelep (épületei ma már a bentlakók tulajdonában). Utcái: Árpád, Álmos és tovább a 7 vezérrõl elnevezettek
5. Ifjúság lakótelep: az 1970-es években, építõ közösség által épített társasházak sora. Ifjúság, Béke és Úttörõ utca
6. A község természetes terjeszkedése az eddigiek köré: Bem, Kossuth, Akácfa, Diófa, Nap, Hold, Eperfa, Patak és Fûzfa utcák. 7. Papvására: eredetileg Potvasara falu, a török idõkben kipusztult, területét az 1730-as években csatolták Litérhez. Különálló határrész Papkeszi felé. Az ott lévõ néhány ház címe: Litér posta, vagy Papvásári szõlõhegy. Papvásár és Papkeszi határában volt egy Daka nevü tó, mely sást, gyékényt nádat termet, s jóizû apró halakban bõvelkedett, de csatornára vétetvén szántóföldé kaszálóvá vált. -Megjelent Litér monográfiája, az önkornányzat kiadásában és Dr Hudi József szerkesztésében, nagyon értékes könyv Litér történelmérõl.Akit érdekel Litér töténelme hasznos olvasmány.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Litér község önkormányzata
Székhely: 8196 Litér, Álmos u. 37.
Levelezési cím: 8196 Litér, Álmos u. 37.
Weboldal: www.liter.hu

Minden jog fenntartva 2024©