Lovászpatona község önkormányzata

Lovászpatona község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
1374-ben Louazapathana néven említik. A neve a Patona személynévbõl ered, melynek származása ismeretlen. Sok kutató szerint török eredetû lehet. Az elõneve a királyi lovászok ittlétére utal.

A középkorban mezõváros volt, s területén több nemes osztozott. Például: a Nemal, a Thuri, és a Hathalmi családok, aki helyben laktak szolganépükkel. A török 1531-ben felégeti, 1552-tõl adót fizetnek nekik. 1589-tõl 1608-ig pusztaság. 1738-tól Festetecs József gróf nyeri el királyi adományként, mely ezután mezõvárosból jobbágyfaluvá sorvad.1828-tól ismét mezõváros lesz. Ez idõben lakossága 1858 fõ.

Híres volt országos vásárairól. A földmûvelés kétnyomásos rendszerû. A településen a földmûvelésen és állattenyésztésen kivül jelentõs volt a fuvarozás. 1857 és 1949 között megnõtt a község szántóterülete.

1959-ben megalakult termelõszövetkezete. A helyi lakosság nagyobb része itt dolgozott. Kisebb része a Pápai Állami Gazdaság helyi telephelyén. Sokan eljárnak a gyõri üzemekbe. A fõ profil a földmûvelés és az állattenyésztés volt. Ennek ellenére árbevételének több, mint felét ipari tevékenységbõl, illetve szolgáltatásból szerezte.

Az 1960-ig müködõ növénynemesítõ telepén kísérletezték ki a lovászpatonai rozsot, biborherét, és napraforgót. Az elmúlt évtizedekben utakat, járdákat, tûzoltószertárat, takarékszövetkezetet, gyógyszertárat építettek. Újjáépítették a kastélyiskolát, az orvosi rendelõt. Fogorvosi rendelõ és lakás épült. A tsz. varrodájában 150 fõ dolgozik. Terménytárolót és halastavat létesítettek.

Üzleti ajánlat:
Galéria, turizmus, közigazgatás, közterület fenntartás, könyvtár, önkormányzati feladatok ellátása

Cégnév: Lovászpatona község önkormányzata
Székhely: 8553 Lovászpatona, Kossuth Lajos tér 2.
Levelezési cím: 8553 Lovászpatona, Kossuth Lajos tér 2.
Telefon:
mobil: (06-89) 345-109
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©