Noszlop község önkormányzata

Noszlop község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Neve az 1086 és 1235 közötti okleveleken Nuztupe, Nuztup néven, 1488 már Nozlop alakban szelídül a mai Noszlop változattá. A tatárok és a törökök támadása idején rövid idõre elnéptelenedik, de a természeti adottságai folytán a környéken lévõ elpusztult falvak lakosságát is magába olvasztotta, így a kisebb településbõl mintegy központtá válik. A község határában akkor 5, ma már elpusztult település volt: Tima, Tegye, Becse, Nagybogdány és Kisbogdány. Az elsõ három település nevét ma határrész, dûlõ, az utóbbi kettõét településrész õrzi.

NOSZLOP legrégibb birtokosa a Noszlopy nemzetség volt. A nemzettség nevét igazán elhíresítõ Noszlopy Gáspár az 1848-49-es szabadságharc mártírjaként örökre beírta nevét a magyar történelembe. A XVII. század végétõl (1696) 2 részre vált a település, külön írták össze a nemesi és a jobbágyfalut. 1768-ban az egytelkes nemesek és a szabadmenetelû jobbágyok közösen igazgatták a települést. 1846-ban Noszlopon, Kis-, és Nagybogdányban 188, Devecserben 134, Ajkán 128 voksolásra alkalmas nemes férfiú került lajstromba. 1867-ben két bírája volt a községnek: egy nemesi és egy polgári származású, a környéken egyedülálló módon. Ebben az idõben Noszlopon 2 országos vásárt tartottak, egyet Szent György napján, egyet õszi betakarítás után Teréz napján. A XIX. század végén Noszlop körjegyzõségi székhely, Magyarpolány, Németpolány és Bakonypölöske tartozott hozzá 3363 lélekkel. Az utóbbi évtizedben a település infrastuktúrája, intézményi ellátottsága javult, továbbra is mikrotérségi központi szerepet tölt be.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Noszlop község önkormányzata
Székhely: 8456 Noszlop, Dózsa György u. 45.
Levelezési cím: 8456 Noszlop, Dózsa György u. 45.
Telefon:
mobil: (06-88) 505-820
Weboldal: www.noszlop.hu

Minden jog fenntartva 2024©