Somlóvásárhely község önkormányzata

Somlóvásárhely község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Régészeti leletek bizonyítják, hogy már az õskorban éltek e tájon emberek. A közelmúltban a valamikori Mogentianae helység Városházának alapjait tárták fel a szakemberek.
1325-ben Károly Róbert király évi négy országos vásár megtartását engedélyezi a mezõvárosban, a Vásárhelyi Szék közigazgatási központjában.
Az állandó török zaklatás, az apácarend 1594-es feloszlása visszavetette a település fejlõdését. A XVIII. században a céhek kialakulása, 1857-ben a jobbágyfelszabadítás, késõbb az 1880-as filoxéravész, majd a XX. században az elvándorlás csökkentette régiós szerepkörét.

Az infrastruktúra a szennyvízcsatorna kivételével megvalósult.
A település intézményei színvonalas szolgáltatásokkal várják az itt élõket és a Somló Tájvédelmi Körzet látogatóit.
Nevezetessége a ma is látható Benedek rendi apácakolostor, és az 1791-ben felszentelt plébániatemplom, melynek falába egy római katona síremlékét is beépítették.

Jelenleg 1181 fõ a község állandó lakossága.

Üzleti ajánlat:
Somlóvásárhely a Somló-hegy déli lábánál, a Torna-patak partján fekszik. Elérhetõ vasúttal, valamint a 8-as zámú fõútvonalon.
194 hektár területen folyik szõlõtermelés. Viharos történelme során a község elnevezése többször is változik. A IX. században Durnava, a XI. században Tornova, a XII. században Torna, 1270-ben Appachasomlyo néven, 1365-ben Apachavasarhel, 1423-tól a Vasarhel formát használják. 1687-ben a Székes-Vásárhely elnevezés az általános, viszont a XIX. századtól már a mai nevén jelzik a térképek.

Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Somlóvásárhely község önkormányzata
Székhely: 8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1.
Levelezési cím: 8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1.
Telefon:
mobil: (06-88) 236-001
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©