Városlőd község önkormányzata

Városlőd község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzatiu feladatok ellátása.

Céginformáció:
ABakony szívében, az erdõ övezte Torna-patak völgyében helyezkedik el a jelenleg mintegy 1500 lakosú, szép természeti környezetû és tiszta levegõjû község. A település kulturális élete igen élénk: német nemzetiségi néptánccsoport, négyszólamú vegyeskar mûködik, minden évben megrendezik a sváb bált. A falu történetét, hagyományait a német nemzetiségi tájház mutatja be. Látnivalói közül kiemelkedõ a község kálváriája, templomai és a Városlõdi Keramikagyár bemutatóterme. A község természeti adottságai lehet�vé teszik a pihenésre vágyók kikapcsolódását, csodás fekvés¦ és klímájú szálláshelye az Iglauer Park. A községnek jelentõs történelmi múltja van: ezen a területen tártak fel egy avar kori temetõt, tehát nagyobb település lehetett itt abban az idõszakban. A község neve 1240-ben jelenik meg elõször oklevélen, amikor a lakosságnak a Veszprémben épült Szent Katalin-apácakolostor számára kellett adót fizetnie. 1340 körül épült az a karthauzi kolostor, amelyben a híres Érdy-kódexet készítette a karthauzi névtelenként emlegetett kódexíró. Ezt a kolostort 1480-ban Mátyás király is felkereste. A kolostort 1554-ben lerombolták, nehogy török erõsség váljon belõle, így a falu is csaknem teljesen elpusztult a hódoltság éveiben. A vidék többi településéhez hasonlóan Városlõd is a XVIII. sz. elején épült újra. Elõször bajorok telepedtek le a nyugati, Pillének nevezett részen, majd az északi területet frankok népesítették be. A bajorok üveghutát létesítettek itt, és annak megszûnése után, 1762-ban épült össze a két település. 1830 körül Stingl Vince és Károly kõedényüzemet alapított Városlõdön, amelynek termékei hamar népszerûek lettek a környéken. A második világháborúban a falut kétszer is bombázták, a házak jó része megsérült. A 20. század második felén a település újra fejlõdésnek indult.

Üzleti ajánlat:
Örömmel üdvözöljük Városlõd község honlapján!
Városlõd községet körülvevõ erdõk segítenek elrejteni értékeit, nevezetességeit. Még egy nap is kevésnek tûnik arra, hogy a kiránduló a községet végigjárva megismerkedhessen annak "rejtett kincseivel".




Azonban, ha valaki vállalkozik arra, hogy felfedezõkörútra indul a településen elcsodálkozhat a gyönyörû környezeten, az emberek barátságosságán és a sok értéken, amit Városlõdön talál.

Mindenkit csak bíztatni tudok arra, hogy vegye fel a túrabakancsát és fedezze fel a Bakony egyik legszebb települését!

Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzatiu feladatok ellátása.

Cégnév: Városlőd község önkormányzata
Székhely: 8445 Városlõd, Kossuth u. 23.
Levelezési cím: 8445 Városlõd, Kossuth u. 23.
Telefon:
mobil: (06-88) 240-187
Weboldal: www.varoslod.hu

Minden jog fenntartva 2024©