Bázakerettye község önkormányzata

Bázakerettye község önkormányzata Galéria,turizmus,közterület fenntartás,közigazgatás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A település mint Bázakerettye csak 1937 óta létezik, elõtte két önálló településbõl Bázából és Kerettyébõl állt. Báza – jelentése bodza (szláv) – elsõ említése 1352-bõl való, Kerettye – jelentése vakondok (szintén szláv) – pedig 1353 óta szerepel az iratokban.

A XVI. században a térség mind a Kerecseny család birtokába tartozik. A török idõkben valószínûleg gyéren lakottá vált a település, s majd a XVIII. század elején válik ismételten lakottá a két falu. A különbözõ adókedvezmények által idecsalogatott jobbágyok száma 1778-ra 60, illetve 91 fõ volt. Ekkor a térség központja a mai Bánokszentgyörgy volt. A 19. század eseménymentesen telt el itt, a terület egy rendkívül visszamaradott körzetté vált.

1923-ban azonban hirtelen szerencse köszöntött a két falura, mivel Kerettye határában az Angol – Perzsa Olajtársaság próbafúrása során kõolajat kerestek a földben, ám ekkor még nem találtak. 1937. február 9-én azonban az EUROGASCO cég sikerrel járt így megtalálva Magyarország elsõ kõolajmezejét, amely egyben metángáz forrásként is szolgált. 1938-ig összesen 3 kutat fúrtak az újonnan egyesített településen leginkább Báza és Kerettye között.

A II. világháború alatt a kutakat hadiüzemnek nyilvánították, az ott dolgozókat nem vitték frontra, így Bázakerettye lakossága nem szenvedett nagy kárt a háború során eltekintve pár légicsapástól és a németek kitelepítési akcióitól.

Az olajmezõ azonban természetes kimerülése folytán hamar vesztett korai nagy teljesítményébõl, ezért azt gyorsan államosították, vezetõit perbe fogták. Késõbb mélyebb rétegekben újabb kõolajat találtak, amely a 60-as – 70-es években a térség vezetõ településévé teszik a községet, ahol van, hogy 1700-an is dolgoznak. Mára az olajmezõk nagyrészt kiürültek, így már mindössze 100 ember dolgozik az ehhez kapcsolódó létesítményekben. Azonban az 1990-es években a községben felfedezett termálvíz újabb lendületet adott Bázakerettye fejlõdésének.

Üzleti ajánlat:
Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt Bázakerettye hivatalos honlapján.

Bízom abban, hogy ez a virtuális látogatás felkelti érdeklõdését a Zalai-dombság szívében elhelyezkedõ településünk iránt. Bázakerettyét a lakóterületek egyedi arculata, a gondozott fás-ligetes zöldterületek, valamint a fellelhetõ természeti ritkaságok együttes szépsége teszi különlegessé.

Csodálatos környezetben lévõ termálfürdõnk, a környezõ erdõk és tavak, a turista- és kerékpárútvonalak számtalan látnivalót és lehetõséget kínálnak a pihenni és kikapcsolódni vágyóknak. Emellett bepillantást nyerhetnek a "magyar olajipar bölcsõjének" egykori és jelenlegi életébe is.

Természetesen az Interneten keresztül nem derülhet ki, hogy Bázakerettye lakói vendégszeretõ emberek, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy személyesen is ismerjen meg bennünket és látogasson el hozzánk!

A látogatók mellett nagyon sok szeretettel köszöntöm településünk polgárait is. Reményeink szerint Önöknek is sok segítséget és lehetõséget nyújt majd ez a megújuló honlap, melynek szerkezetét ennek megfelelõen alakítottuk ki.

Lehetõvé kívánjuk tenni, hogy a Bázakerettyeiek nagyobb betekintést nyerjenek az Önkormányzat munkájába.


Galéria,turizmus,közterület fenntartás,közigazgatás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Bázakerettye község önkormányzata
Székhely: 8887 Bázakerettye, Fõ utca 4.
Levelezési cím: 8887 Bázakerettye, Fõ utca 4.
Telefon:
mobil: (06-93) 348-003

Minden jog fenntartva 2024©