Cserszegtomaj község önkormányzata

Cserszegtomaj község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A község területén római és avar kori leletek találhatók, amelyek arra utalnak, hogy ezekben az idõkben lakott volt ez a terület, és a mai Keszthely területén lévõ központ felügyelete alatt volt.

A település elsõ említése – Tolmaj néven – 1357-bõl való, amikor is Keszthellyel együtt írták össze. A XV. században épült meg kápolnája a település keleti részén. 1564-ben török megszállás alá került a település, majd az 1620-as évekre teljesen elnéptelenedett, azonban a község szõlõhegyeit továbbra is mûvelték a környezõ települések jobbágyai. A XVII. században alakult ki Cserszeg település is, amely Keszthelyhez tartozó önálló – elsõsorban szõlõmûveléssel foglalkozó – település lehetett. 1674-ben mint prédiumot említik, ahol Pethõ uraság szervitorai és libertinusai laknak, és szõlõt mûvelnek. 1682-ben az újra feléledt Tomaj település elfogadta hegytörvényét, és hegyközséggé vált. A tomaji gazdák többsége valószínûleg nem itt, hanem Keszthelyen lakott.

A XIX. század elején kezdett dinamikus fejõdésnek indulni a település, amikor is egyre nagyobb érdeklõdés mutatkozott a környék szõlõsei iránt. 1848-ban egyesült a két település, és létrejött Cserszegtomaj, amely 1857-es népszámláláson 1239 fõ lakossággal rendelkezett, amely kiemelkedõen magas létszámnak számított.

A XX. században – az 1990-es évekig – a település nem mutatott nagy fejlõdést, lakossága fogyott, elsõsorban a dinamikusan gyarapodó Keszthelyre és Hévízre vándoroltak el az itt lakók. 1926-ban két egy osztálytermes iskolája van (Cserszegen és Tomajon).

Az 1990-es évektõl fogva Keszthely és Hévíz telítõdése folytán egyre több turista keresi fel a települést, amely ismét dinamikusan fejlõdõ községe a térségnek. A letelepülõk (köztük sok külföldi) száma is rohamosan növekszik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a balatoni települések közül Cserszegtomajon nõ a legdinamikusabban az állandó lakosok száma. 2007-ben 27%-kal többen éltek a faluban, mint 2001-ben. Cserszegtomaj azonban még így is kistelepülésnek számít: 2008 elején a lakosok száma 2700 körül volt.[1

Üzleti ajánlat:
Tisztelt Cserszegtomaji Polgárok, Kedves Látogatók



Szeretettel köszöntöm Önöket frissen elkészült honlapunkon. Felgyorsuló életformánk megkívánja, hogy minél könnyebben és gyorsabban juthassunk hozzá a számunkra fontos információkhoz. Ebben kíván segíteni Önöknek új honlapunk, amely több újdonságot tartalmaz, bejelentõket, tematikus témafelosztást, stb… .

Hivatal címszó alatt például megtalálhatók mindazok az információk, amelyek a gyors és hatékony ügyintézést segítik, ha meglátogat minket a polgármesteri hivatalban. Tájékozódhatnak az egyes ügyek elintézéséhez szükséges dokumentumokról, nyomtatványokról, az ügyben illetékes ügyintézõ nevérõl és telefonszámáról. Így többszöri telefonkapcsolgatás helyett azonnal felvehetik a kapcsolatot az adott témáért felelõs munkatársunkkal.

Különbözõ címszavak alatt megtalálhatók a településünk életérõl szóló hírek, a testületi ülésen született döntések, a adózást érintõ változások. Várjuk az Önök kérdéseit, közérdekû bejelentéseit is.

Honlapunk Önöknek készült, ezért szívesen fogadjuk észrevételeiket, javaslataikat, hogy közösen szerkesztve valóban minden cserszegi polgár megtalálja benne az Õt érdeklõ híreket, információkat.


Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Cserszegtomaj község önkormányzata
Székhely: 8372 Cserszegtomaj, Iskola u. 17.
Levelezési cím: 8372 Cserszegtomaj, Iskola u. 17.

Minden jog fenntartva 2024©