Rezi község önkormányzata

Rezi község önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Rezi elsõ említése 1236-ból való. Ekkor királyi szolgák lakták a települést. A helység legjelentõsebb épülete, a vár késõbb épült. A forrásokban legkorábban 1335-ben fordul elõ mint királyi vár. Az 1370-es évek során a Laczfiak kezére szállt a vár, ám hûtlenségük miatt a király elkobozta a tulajdont. 1427-ben Zsigmond király a gersei Pethõknek adományozta, ezúttal a településsel együtt.

A 16. században a települést sok csapás érte. 1538-ban a veszprémi érsek familiárisai fosztották ki. 1555-tõl a törökök birtokolták a települést, amelyet többször is leromboltak, ám pusztán nem maradt. A vár eközben védelmi funkciókat látott el, annak ellenére, hogy nem számított végvárnak. Így lényegében csak a katonák hatalmaskodásai ismertek a környék lakói felett. Végül 1586-ban a elrendelték a vár lebontását egyrészt a lakosok érdekében, másrészt félve, hogy a törökök kezére kerül.

A törökök kiûzése után hamar a Pethõ család egyedüli földesúrrá vált a településen. A 18. században rövid idõre az Esterházy család kezére szállt a birtok, ám a század közepétõl a Festeticsek jobbágytelepülése lett Rezi egészen 1945-ig. Ez egyben a falu életének fellendülését is jelentette, lakosságszáma nagyban nõtt, azonban a 20. század közepéig nagyrészt mezõgazdasági település maradt Keszthely szolgálatában.

Az 1950-es években kiépült a település infrastruktúrája. Az 1960-as években a század elejétõl jellemzõ kõipar nagyban meglódult, a kõfaragó iparosok termékei országszerte híressé váltak. Az 1980-as évek során azonban az iparág lehanyatlott, 1988-ban megszûnt a helyi kõbánya is.

Az 1990-es évek végén, egy csendes idõszak után, a település ismét fejlõdésnek indult. Ezúttal az idegenforgalom vált Rezi elsõdleges profiljává, amelyben fontos szerepet játszik egyrészt Keszthely és Hévíz közelsége, másrészt kedvezõ adottságai a falusi turizmus számára (csendessége és természetközelisége), végül a település komoly borkultúrája.

Üzleti ajánlat:
Rezi Keszthelytõl 8 kilométerre északra, a Keszthelyi-hegység belsejében helyezkedik el. Nyugatról, délrõl és északról erdõségek, keletrõl szõlõs domboldalak övezik a községet. A faluba Cserszegtomaj – Keszthely felõl lehet közúton eljutni, illetve egy kis forgalmú bekötõút vezet a Keszthely–Zalaszántó–Sümeg mellékútra. Sûrû autóbusz-összeköttetésben áll Keszthellyel, illetve a település központjától egy kilométerre fekvõ zalaszántói mellékúton Sümeggel is.

Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,könyvtár,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Rezi község önkormányzata
Székhely: 8373 Rezi, Kossuth L. u. 35.
Levelezési cím: 8373 Rezi, Kossuth L. u. 35.
Telefon:
mobil: (06-83) 331-001
Weboldal: www.rezi.hu

Minden jog fenntartva 2024©