Mátyás Pince

Mátyás Pince

Céginformáció:
Az étterem alapítójának felhívása:
Tisztelt Czím,
Van szerencsém tisztelettel értesíteni, hogy folyó hó 30-án, szombaton, Budapesten, IV. kerület, Eskű tér 6. szám alatt (Duna utcza s Kéményseprő-utcza sarkán) „MÁTYÁS PINCE” Czím alatt egy bor-és sörházat nyitok meg. A „SHOLTZBITTRICH” („Schmutziger” ’Piszkos”) féle sörháznak hosszú évekig üzletvezetője voltam s így remélem, hogy az itt szerzett tapasztalatok alapján üzletemben bármely igényeknek megfelelhetek…
Számos látogatást kér teljes tisztelettel

Baldauf Mátyás

A főváros közismert sörözőjének, a Mátyás Pincének alapítója Borostyánkői (Baldauf) Mátyás, a Vas megyei Borostyánkőn született 1873. január 10-én. Szegény földműves szülők gyermeke, aki 13 éves korában vágott neki a nagyvilágnak szerencsét próbálni. Útjának első állomása a felsőlövői Fridrich-szálló és vendéglő volt. Itt sajátította el mestersége alapját, a pincérséget és mészárosságot, csakhamar azonban kicsinek érezte Felsőlövőt, többet akart tudni, tapasztalni, és Grácba, majd Bécsbe ment. A szorgalmas munkásévek után újból útra kelt, és meg sem állt a magyar fővárosig. Ezzel gyermekkori vágya teljesült, mert mindig is úgy érezte, itt találna igazán képességének, tudásának megfelelő munkát és boldogulási lehetőséget.

1896-ban a Krisztinavárosi Zöldfában, majd a régi belvárosi Sebestyén utcai „Kis Piszkos” vendéglőben dolgozott, s utóbbit 1900-tól bérbe is vette. Ebben az évben házasodott meg, s feleségül vette szorgalmas munkatársát, Antunovits Teréziát (született Érden 1879. október 11.). Friss kedvvel és erővel dolgoztak immár együtt, s önállósították magukat.
Az akkor felépült új Esküdttéri bérpalota Kéményseprő utcai frontján 1904. január 30-án megnyitották a Mátyás Pincét, melyet saját neve által keresztelt el! Feleségével, az azóta már köztiszteletnek és közszeretetnek örvendő Tercsi mamával és négy alkalmazottal láttak munkához a 20 asztalt számláló új üzletben. Egyformán jellemezte az akkori fogyasztást, és munkateljesítményt az a tény, hogy a megnyitás napján 9 hektoliter sört mértek ki. Az üzlethez tartozott terasz is, ahol egy idő után 22 asztalt üzemeltettek 11 órától éjjel 12 óráig azonos minőségben, cigányzenével.
Tíz év múlva – 1914-ben – felépült a szomszéd ház, melynek a már tervszerűen étterem céljaira készített helységeit az üzlethez csatolták (ez a mai Nagyterem), és a Mátyás Pince ezáltal a főváros 30 fővárosi személyzettel dolgozó, számottevő söröző – éttermévé vált.
Ekkor került le a konyha a Pincébe, a Nagyterem mellé.
Törzsközönségét a középosztály, tisztviselőréteg, egyetemisták alkották. Erre az időre tehető a különböző asztaltársaságok kialakulása. Ezek közül a leghíresebb a „kolomposok” társasága, ahová juhászok tartoztak. A „kakasok” társasága, a „kétéltűek” társasága volt, mert délelőtt az öregek, délután pedig a fiatalok „kakasok” sőrjedzettek. A „Van-hely” asztaltársaságok büszkélkedhettek a legtöbb taggal, pontosan 104 tagot számláltak. Ennek a társaságnak az volt az érdekessége, hogy 3-4-5-szörösen ülték körül az asztalt és így sörözgettek egész nap.
Az üzletben ma is megtalálható a „kolomposok” asztala. Ezek az asztaltársaságok nemzedékről nemzedékre adták át szokásaika
Baldauf Mátyás emellett 1909-től három évig bérelte a MÁV kolónia új, több ezer személyes éttermet, s innen fő üzlete részére sok vendéget szerzett a munkásság köréből, pl.: az Acélhang Dalárda tagjait. Szakértelme, felesége lebilincselő kedvessége, a kiszolgálás pontossága és figyelmessége, a jó konyha, és sörének szinte fogalommá vált minősége nevét külföldön is ismertté tette.

Üzleti ajánlat:
Nyitva:

H-V: 11:00-24:00

Alapítás éve:
1904

Típus:

étterem


Konyha nemzetisége, stílusa:

nemzetközi, magyar


Séf:
Hammer Zoltán


Felszereltség:
gyerekszék, légkondicionált


Hangulat:
családias, hangulatos, házias


Fizetés módja:
készpénz, visa, visa electron, cirrus maestro, mastercard, előzetes egyeztetés esetén átutalás is, american express


Étterem szolgáltatásai:
gyermekmenü, kutya, macska bevihető, vegetáriánus ételek


Parkolás:
utcán


Rendezvény fogadása max fő: 300

Különterem max fő: 40

3 fogás átlagára (Ft): 12000

Menü ára (Ft): 4000

Bor átlagára (Ft): 600

Cégnév: Mátyás Pince
Székhely: 1056 Budapest, Március 15. tér 7.
Levelezési cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 7.
Telefon:
mobil: 266 8008

Minden jog fenntartva 2024©