Várpalotai Bányász Horgász Egyesület

Várpalotai Bányász Horgász Egyesület

Céginformáció:
Az Egyesület 1952-ben, a Várpalotai Bányász Sportkör részeként jött létre. Önálló egyesületként 1953-ban alakult meg. Azóta folyamatosan, immár 55 éve biztosítja Várpalota és a környező települések horgászai számára a kultúrált szabadidős tevékenységet.

A "rendszerváltozás" privatizációs hulláma következtében a korábbi 13 tó helyett az Egyesület működése egyetlen tóra korlátozódott, a korábbi 1000 főt meghaladó tagság 200 főre csökkent.
A további horgászat biztonsága érdekében a tagság összefogott és megvásárolta a várpalotai Nagybirkás-tavat. Így ez a tó a környék egyetlen közösségi tulajdonban lévő horgásztava.


Az Egyesület a MOHOSZ tagja, önálló non-profit gazdálkodó szervezet. Működésünk jellegéből fakadóan céljaink:

-tagjaink és lakókörnyezetünk horgászai számára kulturált eredményes sporthorgász tevékenység biztosítása
-szakmai bemutatók, teszthorgászatok és versenyek szervezésével hozzájárulni a sporthorgászat fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez


A Nagybirkás tó Várpalota határában az "Ősi-medence" északi részén található. A terület alatt kiterjedt bányászati tevékenység folyt, melynek következtében a korábbi mocsaras rét jellegű területek megsüllyedtek. Így alakult ki a mi tavunk is, jelenlegi nagysága mintegy 38,6 ha, melyből 32,3 ha saját tulajdonunk. Halászati jogunk az egész tóra kiterjed.
A tó vízmélysége 50-70 cm-től kb. 4 m-ig terjed. A meder részben iszapos, részben köves - ez változatos halfaunának ad életteret. A teljes vízfelület két nagyobb egységre tagolódik a benyúló nádfalak által. A nádas a partvonalat amúgy is zegzugosra szabdalja - kitűnő halrejtőket, egyben horgászhelyeket hozva létre. A besüllyedés tanúiként több helyen bokrok, fák csonkjai állnak ki a vízből- elsőrendű csuka- és süllőtartások gyanánt.
A változatos élőhelynek megfelelően tavunkban szép pontyállomány található. A gödrös mély részeken igazán nagy példányok is akadnak (16-23 kg). Maradvány amurállományunk még mindig gyakran megörvendezteti horgászainkat. Kevés csuka, annál több süllő él vizeinkben, melyeket telepítéssel és süllőfészkek kihelyezésével igyekszünk szaporítani. Igen szép dévér- és karika keszeg állományunk, jelentős mennyiségű ezüstkárász is van.
Az alkonyatkor látványosan fröcskölő nagy balinok igazán élővé teszik a vizet. Foghatunk még márnát is, bár ezekből folyamatos telepítés nem volt. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az őshonos compó- és kárászállományunk egyre fogy, pótlásukról gondoskodnunk kell.
Az egy főre jutó éves fogási átlag hosszú évek óta nem kevesebb, mint 43-54 kg/fő. Ez a környék tavaihoz képest is elismerésre méltó, hiszen ez országosan is a regisztrált rangsor első tíz egyesülete közé emeli teljesítményünket.
A tó közvetlen parti környezete rét, mocsár, ill. puhafás liget erdő jellegű, ahol a tagok gondos és rendszeres munkája következtében üde pihenőterületek alakultak ki; sátorhelyek, nyírt pázsit, szalonnasütők, WC-k, stb.
A Nagybirkás tó legkönnyebben a 8. sz. főútról Várpalotán az ESSO benzinkútnál lévő Ősi-elágazástól, Ősi irányába közelíthető meg. Az ősi úton elérve az un. Beszállói lakótelep emeletes házait jobbra kanyarodva a parton óriási tábla hirdeti a tó nevét és egyéb tudnivalókat. A tavon foglalt tavi horgászhelyek találhatók, melyeken név vagy számjelzés látható. Vendégeink a nem jelölt helyeken horgászhatnak, de megegyezéssel más helyeket is használhatnak.

Napi horgászjegy Várpalotán (Zichy u.) a "Mister-Twister" Horgászboltban, vagy a tó közelében a már említett beszállói lakótelepi kisboltban kapható. Ezért a helyi horgászrendnek megfelelően 3 nemes halat és 5 kg egyéb halat vihet el a vendég. (Nemes halból fajonként legfeljebb 2 db, a kifogott halért nem kell fizetni.)
Egyesületünk bevételei a tagdíjakból és az önként felajánlott SZJA I %-okból tevődik össze. Bevételeinket teljes egészében halasításra, a horgászat feltételeit javító beruházásokra és az egyesület fenntartására költjük.
Ha Egyesületünk elnyerte szimpátiáját, korlátozott számban lehetőség van tagjaink sorába lépni.
Látogasson el hozzánk, töltsön el barátaival, családjával egy szép horgásznapot a várpalotai Nagybirkás-tavon, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület vendégeként!

Üzleti ajánlat:
Juharos Péter gazdasági vezető

30/408-2047


Jolsvai József titkár

20/346-7387


Korcsek Ferenc tógazda

30/378-1255


Cégnév: Várpalotai Bányász Horgász Egyesület
Székhely: 8100 Várpalota, Jókai u. 11.
Levelezési cím: 8100 Várpalota, Jókai u. 11.
Telefon: 30/226-6920
mobil: 30/226-6920

Minden jog fenntartva 2024©