Bakonypölöske Község Önkormányzata

Bakonypölöske Község Önkormányzata Helyi média,galéria,könyvtár,fórum,turizmus,közterület fenntartás.

Céginformáció:
Bakonypölöske az Észak-Bakony nyugati lábánál fekvő kistelepülés, félúton Ajka és Pápa között. Első írásos említése Perechke néven 1314-ből való. A község ekkor kisebb nemesi családok birtoka, amelyet a kisnemesek és a hozzájuk tartozó jobbágyok laktak. ŰA török hódoltság idején az 1550-s években a falu elpusztult, elnéptelenedett. A XVIII. század végén a feljegyzések szerint három házban 24 éltek, l828-ban már népes puszta, német ajkú zsellérek lakták, ők favágásból és állatok tartásából éltek. Az 1860-s években már falu (már van temploma, iskola és tanító lakása), kezdetben gyorsan szaporodó lakossággal. Bakonypölöske ekkor a vasúttól, piactól félreeső , teljesen agrár jellegű község. l910-ben 1900 holdas határának majdnem felét négy középbirtok foglalta el, így a másik felére szorult lakosság száma nem tudott szaporodni, a szaporulat elvándorolt.
1946-ban mintegy 80 családot telepítettek ki Németországba. A kitelepítettek helyébe Vas-megyéből és a Felvidékről telepítettek be családokat.
1948-ban volt a második kitelepítési hullám, ekkor 65 ember kitelepítéséről tudunk.
1949-ben önálló termelőszövetkezet alakult Bakonypölöskén mely 1969-ben egyesült Noszlopi Termelőszövetkezettel.
Bakonypölöskei Állami Gazdaság 1949. szeptember l. napjától alakult meg baromfitelep, juhászat és gépműhely is kialakult a mezőgazdasági termelés mellett. 1991. szeptember l. napján a Devecseri Állami Gazdaság a következő cégekre bomlott: Állami Gazdaság, GALLUS Kft, AGRO-BOS Kft, Bakony-Juh Kft és DÁG-Trans Kft.
Bakonypölöske eleinte úti falvas település, a házak Noszlop - Kup útvonalon sorakoznak
(mai Petőfi utca). A falu magján kívül lakóépület volt még Pityó - major, Elemér - major.

Üzleti ajánlat:

Cégnév: Bakonypölöske Község Önkormányzata
Székhely: 8457 Bakonypölöske, Petőfi utca 88.
Levelezési cím: 8457 Bakonypölöske, Petőfi utca 88.
Telefon:
mobil: 88/268-062

Minden jog fenntartva 2024©