Tápióság Község Önkormányzata

Tápióság Község Önkormányzata Helyi média,galéria,könyvtár,fórum,turizmus,közterület fenntartás.

Céginformáció:
Budapesttől 55 km-re K-re, Pest megyében, a két Tápió mellett fekszik. Lakosság: 2720. A régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban lakták, első okleveles említése 1271-ből ismert. A 18. században a falut az Esterházy család birtokolta, a katolikus templomot is ők építették 1729-ben. A 19. században a Keglevich család udvarházát Ybl Miklós tervezte (a II. világháború idején megrongálódott, majd 1964-ben lebontották). A falu közelében, Pánd és Káva felé, Zsigerpusztán látható az egykor fontos kereskedelmi út, a sóút forgalmát bonyolító ún. törökhíd. A Sajgón ívelt át, jelenlegi formáját 1815-ben kapta.


A tápiósági Nagyréten és környékének sztyeppesedő rétjein tenyészik a fátyolos nőszirom. Megtalálható továbbá a fokozottan védett pókbangó és az őszi kikerics. A kétéltű fauna igen gazdag. A madarak közül fészkel a területen a fokozottan védett nagy póling és a haris. A löszgyepeket kedvelik az ürgék, amik viszont a ragadozó madarak kedvenc táplálékai. Magán a Nagyréten tavasszal kosborfélék, héricsek, boglárkák; nyár végén az ördögharaptafű, vérfű, buglyos szegfű; ősszel pedig a kikericsek és a szürke aszat virágoznak.

A Tápióvidék ,,névadója": a Tápió patak
A Tápió patak két forrásból ered. Az Alsó-Tápió Sülysáp határában, Locsod pusztán, míg a Felső-Tápió Isaszeg határában ered. A két ág Tápiószentmárton határában egyesül, és folyik tovább Újszász határáig, ahol a Zagyva folyóba torkollik. Több kissebb patak és ér táplálja a Tápiót. Az egyik például a Mendéről érkező Barina patak, melyet a térkép sajnos nem jelöl. Ez Sülysápnál torkollik a Tápióba. A másik jelentős táplálója a Hajta patak, amely a Jászság felől érkezik és Tápiószele határában találkozik a Tápióval.

Több kissebb ér is érkezik Gomba és Úri irányából. De a Tápió is éltet jó néhány halastavat mielőtt a Zagyvába ömölve, tovább a Tiszában, majd a Dunában folytatja útját, hogy aztán a Fekete tenger vizét gazdagítsa. Ilyen például a tápiószecsői horgásztó is. Elcsodálkozhatunk a teremtés csodáján, hogy egy olyan aprócska kis forrás, mint ami a felső képen látható kb.45-50 km hosszú gyönyörű patakká fejlődve egy gyönyörű tájvédelmi körzet fontos alkotóelemévé válik.

Üzleti ajánlat:

Cégnév: Tápióság Község Önkormányzata
Székhely: 2253 Tápióság Bicskei u. 3
Levelezési cím: 2253 Tápióság Bicskei u. 3
Telefon:
mobil:
Weboldal: www.tapiosag.hu

Minden jog fenntartva 2024©