Kömlőd Polgármesteri Hivatal

Kömlőd Polgármesteri Hivatal

Céginformáció:


Kömlőd község a tatai hegysor alatt elterülő mintegy 1000 lelket számláló település már valószínű, hogy a honfoglalás körüli időkben is lakott hely volt, erről tanúskodik a település határában található hun őrhalom.

A település neve az 1300-as években megjelent első írásos feljegyzések óta többször változott: Kemlew, Kemleü, Kimling, majd ebből alakult ki a mai név: Kömlőd.

A falu részben nemesi birtok volt, részben gesztes várához tartozott és ezidőben többször váltott tulajdonost.

1526. évi gyászesemények után ez a vidék is török uralom alá került, és a települést 1543-ban Parnakkal együtt feldúlták.

Az 1600-as évektől magyarok lakta református falu, lakóinak nagy részét zsellérek alkották, akik a nemesi birtokon dolgoztak.

Gazdagon termő fekete földjéről jelentős mennyiségű és kiváló minőségű gabonát, burgonyát, zöldségfélét, takarmányt és szőlőt takarítottak be, de fejlett volt az állattenyésztése is.

Híres gőzerőműves szeszgyárral, hengermalommal és téglaégetővel rendelkezett.

Híres szülöttei a falunak az 1760. május 11-én született Pálóczi Horváth Ádám költő, aki korának polihisztora volt, az 1814. október 22-én született Obernyik Károly író, színműíró, a magyar társadalmi drámaírás úttörője. Itt született Deák Gedeon író, Pázmándy Dénes a főrendi ház tagja, Komárom vármegye alispánja. Az 1848-49-es szabadságharc bukása után Kömlődről indult külföldi bujdosó útjára Perczel Mór honvéd tábornok, de itt végezte tudományos méréseit Konkoly Tege Miklós a világhírű csillagász is.

Jelenleg a lakosság nagytelkes családi házban él, és helyben illetve a közeli településeken nagyrészt az iparban dolgozik és mezőgazdasági termeléssel foglalkozik.

A település közigazgatási területe 2226 hektár, ebből belterület 127 hektár. Az 1042 állandó lakos 340 háztartásban él, és helyben, valamint a környező városokban dolgozik. Kömlőd vonalas közmű ellátottsága - Parnak puszta kivételével - 100 %-os. Valamennyi ingatlannak lehetősége van az ivóvíz, a szennyvízcsatorna, a földgáz, az elektromos áram, a telefon.



Parnakpuszta


A tatárjárás után a majki premontrei prépostság filiát hozott itt létre. A parnaki monostor 1294-ben a morvaországi zábdorovicei prépostság függésébe került, de 1320-tól újból függetlenedett tőle. Parnaki Miklós neve 1327-ben tűnik fel (komáromi nemesek közt tanúskodik Tés ügyében). Az 1937-es térképen már mint pusztát jelölik. (Parnaki halom, Nagyparnak-puszta)

Üzleti ajánlat:

Cégnév: Kömlőd Polgármesteri Hivatal
Székhely: 2853 Kömlőd, Szabadság utca 9.
Levelezési cím: 2853 Kömlőd, Szabadság utca 9.
Telefon:
mobil:
Weboldal: www.komlod.hu

Minden jog fenntartva 2024©