Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület

Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület Úrkút, Kulturális Egyesület

Céginformáció:
Úrkúti Faluvédõ és Kulturális Egyesület



Úrkút 2247 fõs (2000. évben) település Veszprém megyében. Lakóinak több, mint egyharmada német nemzetiségû. Ajka és Veszprém között a Déli-Bakony egyik völgyében, a Kabhegy északi oldalán terül el, 400 m-rel a tengerszint felett.

Úrkút és környéke

Természeti környezete ideálissá teszi a falusi turizmus kialakítására. A falu nevezetessége is természeti szépséghez kötõdik. A mangánérc külfejtéses bányászata után visszamaradt mészkõ egyenetlen felszíne, Úrkút-csárdahegyi õskarszt néven 1951 óta védett országos jelentõségû természetvédelmi terület.

Pihenö az" Õskarsztnál"

A fent leírt értékek megõrzésére, kiterjesztésére, valamint az önkormányzat munkájának segítésére 1994. január 30-án megalakult az “Úrkúti Faluvédõ és Kulturális Egyesület”.

Tagjai: A közösségért tenni akaró helybéliek.Szívesen fogadunk minden olyan képet, régebbi írásos emléket ami a falu történelmével kapcsolatos

Üzleti ajánlat:
Célja:

*

a nemzetiségi hagyományok ápolása,
*

a kulturált szórakozás lehetõségeinek megteremtése,
*

a természeti környezet védelme, ápolása,
*

az egészséges életmód elõsegítése,
*

a községi turizmus kialakítása, ismeretterjesztés,
*

kultúrális tevékenység,
*

kultúrális örökség-megóvás és a sport támogatása.

1994 - 1999 eredményei:

Falu TV adásának beindítása, elsõ Úrkúti Napok és a Kihívás Napi programok szervezése, végzése. Az egyesület tagjai szervezésében került sor több ízben a község nagytakarítására, örökzöld növények telepítésére (pl. tuja ültetésre).

Tájékozódási verseny megszervezése, lebonyolítása, tájékozódási ismeretek átadása. A Nemzetiségi Asszonykórus mûködésének támogatása is része volt az egyesület tevékenységének.

Az úrkúti Falu TV-n keresztül, valamint az egyesület önkormányzati tagjai révén a tervek, és elképzelések folyamatos kifejezésre juttatása.

2000-tõl az egyesüleközhasznú szervezetként mûködik. A helyi Falugyûjteményt a Pro Renovanda Hungarae Alapítvány 50 000 Ft-os támogatásával felújítottuk.

Helységünk határainál üdvözlõ táblákat helyeztünk el. Az elõzõ évekhez hasonlóan részt vettünk a természetvédelmi terület tisztításában, csinosításában. Beindítottuk a falusi turizmust. Elkezdtük az adatok_uj gyûjtését községünk történelmét, ipari- mezõgazdasági múltját és jelenét, földrajzi és földtani helyzetét, biológiai környezetét, hagyományait, az itt élõ emberek életét bemutató könyvhöz.

A 2001. év pályázatok írásával kezdõdött, valamint szórólapok terjesztése révén a községben lakó dolgozókhoz felhívást intéztünk, amely szerint az éves adójuk 1 %-ának az egyesület részére történõ felajánlásával az itt végzett munkát anyagilag is támogathatják. A felhívásra 71 087 Ft. felajánlás történt, amit azóta az APEH az egyesület számlájára átutalt. Köszönet jár mindazoknak, akik e nemes gesztussal az egyesület eddigi tevékenységét elismerték, és a további munkák elvégzését anyagiakkal is segítették.

Fenti munkák elvégzésében nemcsak szervezetünk tagjai, hanem a község lakossága is kivette részét, több esetben segítettek környezetünk rendezettebbé tételében, amiért köszönetet érdemelnek.

Cégnév: Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület
Székhely: 8409 Úrkút Rákóczi út 45.
Levelezési cím: 8409 Úrkút Rákóczi út 45.
Telefon:
mobil: 88 230 888
Email: veisz@vnet.hu

Minden jog fenntartva 2024©