Dusnok Község Önkormányzata

Dusnok Község Önkormányzata Galéria,turizmus,közterület fenntartás,közigazgatás,önkormányzati feladatok_uj ellátása.

Céginformáció:
Dusnok Solt és Bodrog vármegyék között terült el, a 16. században közepes méretû falunak számított. A mai Lenes erdõben, a falu középkori helyén néhány magyar és katolikus délszláv (rác) család talált magának menedéket.

A község etnikai összetétele az elsõ összeírások névanyaga alapján fele-fele arányban lehetett rác és magyar, 1730-ban az egyensúly megbillent a szláv nevek javára. Az utóbbi években rohamosan változott az arány: a dusnoki szláv eredetû lakosok 95-98 %- a magyar anyanyelvûnek vallja magát. Beszélt nyelvük nagyon messze került a horvát nyelvtõl, fõleg az irodalmi nyelvtõl, amelyet az általános iskolában ma is tanítanak.

A dusnokiak rácnak mondják magukat, a faluban ezzel kapcsolatban nincs is megosztottság. Hagyományaikban, kultúrájukban ezt a rokonságot keresik.

Dusnok szláv eredetû helységnév, a dusenik szó magyarosodott alakja, jelentése lélekváltó. Olyan szolgálatot, szolgákat jelent, akiket a meghalt földesúr még életében vagy végrendeletében szabadon bocsátott, illetve szolgául más egyházi javadalmaknak ajándékozott azzal a kikötéssel, hogy halálának évfordulóján lelki üdvösségéért gyászmisét mondjanak, és halotti tort rendezzenek.

A falu nyugati részén terül el Elegyurpuszta, Hallerpuszta és Budzsak. A puszta mögött hatalmas erdõ húzódik le a Dunáig, melyet Lenesnek neveznek.

A falu keleti részén van Papföld, Baja felé pedig Borsoshátpuszta és Izsákpuszta terül el.
Dusnok jelenleg 3441 lelket számlál. A lakosok római katolikus vallásúak. Csak egy templom van a községben. A falunak van egy gyülekezete imaházzal, ahová a nazarénusok járnak. A településnek nagyon kis hányada gyakorolja ezt a vallást, csupán 5-6 családról van szó.

Üzleti ajánlat:
Több Dusnokról elszármazott külföldön élõ rokon, barát, ismerõs kérdezte már: "Mikor lesz Dusnoknak honlapja az Interneten"?
Mikor lesz elérhetõ ilyen módon a falu a világ bármely pontjáról?
Nos hát itt vagyunk. Azzal a szándékkal állítottuk össze a velünk kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy hiteles, sokoldalú képet adjunk Dusnok múltjáról és jelenérõl a világnak. Dusnok neve a rác "dusenik" lélekadó szóból származik. Hiszem, hogy ez ma is jellemzõ az itt élõk lelkületére, a vidéken élõ dusnokiak szülõfalujukhoz való kötõdésére. Kijelenthetjük, a lelkünkbõl is adunk Dusnokért.
Jó példa erre a "Rác Pünkösd" rendezvény, ahol évente összejövünk és együtt ünnepeljük hagyományainkat; múltunkat, jelenünket.Galéria,turizmus,közterület fenntartás,közigazgatás,önkormányzati feladatok_uj ellátása.

Cégnév: Dusnok Község Önkormányzata
Székhely: 6353 Dusnok István kir. u. 9.
Levelezési cím: 6353 Dusnok István kir. u. 9.
Telefon:
mobil: 06/78 501-705
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©