Tabdi Község Önkormányzata

Tabdi Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek.

Céginformáció:
A honfoglalás idején a mai Tabdi területe a környezõ más területekkel együtt Árpád fejedelem fiának, Zsoltnak (Solt) birtoka volt. Zsolt nevét õrzik a közeli települések nevei: Solt, Soltszentimre, Soltvadkert.
A község neve már a régi oklevelekben felbukkan. Egy 1408-as okiratban a Kiskõrös környéki települések között már Thabd néven bukkan fel, és ezen a néven említi egy 1488-as és egy 1504-es oklevél is.
Ez a régi pár házas település a török dúlás alatt pusztulhatott el, miként Kiskõrös és Vadkert is.
A lassan-lassan újra benépesülõ pusztát 1853-ban Közép-Kaskantyú székhellyel a szomszédos pusztákkal együtt Páhihoz csatolták. A XIX. szd. második feléig Tabdi a Wattay család tulajdona /a régi határköveken W betû látható/, majd Radvánszki, Okolcsányi és gróf Degenfeld osztoztak Tabdi, Csengõd és egyéb környékbeli pusztákon.
1890 táján parcellázták Tabdit. Az elsõ telepesek legnagyobb része Temerinrõl, Kishegyesrõl, Oromhegyesrõl, Tiszakálmánfalváról, Ómorovicáról, Kecelrõl, Kiskõrösrõl, Akasztóról és Soltvadkertrõl jött. A lakosságnak ez az erõs kevertsége magyarázza azt, hogy Tabdiban nincsenek népszokások, nincs népviselete. Hiányoznak a régi dõlõnevek is.
1890. aug. 28-ra felépült az elsõ tabdi iskola, amely /Kiskõröst kivéve/ a környék legrégibb iskolája. Ezt az iskolát sokáig "Tornyos iskolának" hívták. 1890. okt. 11-én volt az iskolaavatás. Ekkor megérkezett Tabdi elsõ tantója, Rácz János. A régi iskola utcája ma az õ nevét viseli.

A századforduló környékén a település határában épített villát a híres prímás Dankó Pista. Villája ma idegenforgalmi látványosság.
Dankó villa. A villa pincéje.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek.Régészeti ásatások a település területén nem voltak, ezért az õsi múltról nincsenek adataink. A rómaiak biztos jártak ezen a tájon. Birodalmuk védelmére erõs védelmi láncot építettek ki a Duna partján. Bizonyos távolságra egymástól õrtornyok álltak. lyen õrtorony /Castrum/ romjait találták a Csengõd melletti Csonka-torony kövei között.

Cégnév: Tabdi Község Önkormányzata
Székhely: 6224 Tabdi Kossuth Lajos u. 9.
Levelezési cím: 6224 Tabdi Kossuth Lajos u. 9.
Telefon: 70/313-79-62
mobil: 06-78/310-246
Weboldal: www.tabdi.hu

Minden jog fenntartva 2024©