Elek Város Polgármesteri Hivatala

Elek Város Polgármesteri Hivatala Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek.

Céginformáció:
Elek már a honfoglalás elõtt is lakott volt. Elsõként 1232-ben említik. A török idõkben kihalt. 1724-ben Békés megye több más településéhez hasonlóan Harruckern János György betelepítette német telepesekkel. 1854-ben már mezõváros, majd e rang megszûnése után a XIX. század végén nagyközséggé alakult. Ekkoriban már zsidó vallásúak is éltek a községben. Kiemelkedett közülük a Schillinger, Philipp és Blantz család.

A trianoni békeszerzõdéskor a fejlõdõ község az országhatár közelébe került, elvesztette piaca nagy részét. 1920 és 1923 között a csonka Arad vármegye székhelye volt.

A II. világháború alatt a helyi zsidóság tagjait munkaszolgálatra és Auschwitzba hurcolták, a huszonhat eleki zsidó közül csak nyolcan maradtak életben. A háború után a német lakosokat elhurcolták kényszermunkára és más telepeseket telepítettek a helyükbe. Eleken a kitelepítések egyik legszörnyûbb fejezetét írták: a statisztikák szerint 5619 német lakost ûztek el otthonukból, többet, mint amennyi a város teljes mai lakossága 1. 1990 óta rendszeresen találkozókat rendeznek Elek lakói az elüldözöttekkel.

Elek 1996 óta város. Napjainkban több nemzetiség is lakja, németek, szlovákok, románok, cigányok.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek



Elek Város 4 nemzetiségû település, amely nemzetiségi hagyományairól nevezetes fontos történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik.



Az itt élõk életét mindenkor meghatározza a jó termõföld és a mezõgazdaság helyzete.



A gazdag történelmi múltra visszatekintõ településünket 1232-ben említik elõször írásos emlékekben.



A város elsõsorban kulturális életérõl és rendezvényeirõl híres tánccsoportjaink folyamatosan szerepelnek a nemzetközi találkozókon. Településünk lakói szeretettel várják az eleki elszármazottakat a rendszeresen ismétlõdõ világtalálkozókra.

Cégnév: Elek Város Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5742 Elek, Gyulai út 2.
Levelezési cím: 5742 Elek, Gyulai út 2.
Telefon:
mobil:
Weboldal: elek.hu

Minden jog fenntartva 2024©