Gyula Város Polgármesteri Hivatala

Gyula Város Polgármesteri Hivatala Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek,helyi tv és újság.

Céginformáció:
A vidéken, amelyen késõbb Gyula kialakult, az elsõ emberek i. e. mintegy 5000 évvel jelentek meg, az újkõkor idején. A Fehér-Körös és a magasabb, ármentes területek (mint a mai plébániatemplom környéke, a Kálvária dûlõ, Sándorhegy, Aranyág, Törökzug valamint a homokbányák környéke) alkalmasak voltak õskori települések alapítására. Ennek nyomai egészen a honfoglalásig kimutathatóak a város határában. Az akkor itt letelepült újkõkori emberek eredetét nem ismervén, e korszak legkorábbi szakaszát legfontosabb lelõhelyeirõl épp Körös-kultúrának nevezték el a régészek. Ez a "kulturális korszak, az újkõkor végén a Tiszai kultúrában folytatódott.

Ezen a területen ettõl fogva viszonylagos állandósággal volt állandó település, melynek folytonosságát réz-, bronz-, és vaskori leletek is bizonyítják. Az elsõ ismertebb nép a szkíta népcsopart vaskorban jelent meg, majd az idõszámítás elõtti utolsó utolsó századokból kelták leletei kerültek elõ. A népvándorlás idején 500 körül a szkítákkal rokon szarmaták érkeztek a majdnai Gyula területére. Több száz évig tartó ittlétüket a népvándorlás olyan különbözõ germán népei váltották fel, mint a vandálok (akiknek jelenlétét a farkashalmi leletek bizonyítják), és a Visztula mentérõl kimozdított gepidák (akik késõbb Attila idején hun fennhatóság alá kerültek). Az utóbbiakra utaló leleteket a város belterületén találták meg. A germán népek után az avarok telepedtek le. Ittlétük hosszabb nyugalmi idõszakot jelentett, amely egészen a honfoglalásig tartott.

A honfoglalás idõszakának történéseit nem ismerjük, csak elméletek vannak errõl a korról, melynek alapja Anonymus "Honfoglalás" története (mely 1200 körül keletkezett), valamint egy a múlt század közepén a mai városháza udvarán feltárt honfoglalás kori lovas sír.

Üzleti ajánlat:
Gyula neve a történészek szerint kétféle eredetû lehet: Az elsõ eredetelmélet szerint a honfoglaló magyarok katonai vezetõjének, a gyulának a tisztségére utal, akinek törzse, vagy annak egy része lehet hogy ezen a területen telepedett le. A másik elmélet szerint, a Gyula városa helyén álló egykori monostort (Gyulamonostora) egy Gyula nevû fõúr alapította, és innen van a város neve.

Bár még egyik elmélet sincs igazolva, vagy cáfolva, a második az általánosan elfogadott.
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek,helyi tv és újság.

Cégnév: Gyula Város Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula Petõfi tér 3.
Levelezési cím: 5700 Gyula Petõfi tér 3.
Telefon:
mobil:
Weboldal: www.gyula.hu
Email: info@gyula.hu

Minden jog fenntartva 2024©