Medgyesegyháza Nagyközség Önkormányzata

Medgyesegyháza Nagyközség Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Az elsõ írásos emlék 1418-ban szól elõször Medgyesegyházáról. A török hódoltság-ig terjedõ idõben a gyulai vár fennhatósága alá tartozó Medgyesegyházát idõrendileg a Maróthiak, Mátyás király, Corvin János, Gerdosich Péter, Gál Ispán uralták.

A török uralom megszûnése (1695) után ismét növekedõ számú írásos dokumentumok a korábbi települések túlnyomó részét meg sem említik. 1726-ban III. Károly Medgyes-pusztát Rinaldo modenai hercegnek adományozta. 1787-ben a hercegi család magyarországi birtokait itáliai javakra cserélte, s a terület kezelése a magyar kincstár,a kamara kezébe került. A modenai herceg megbízottai és a kamarai tisztviselõk a XVIII. század egész folyamán és a XIX. század elsõ évtizedeiben az erdélyi örmény haszonbérlõknek adták árendába az uradalomhoz tartozó pusztákat.

A kamarai puszták nagyobb jövedelemmel járó hasznosítását 1843-tól közvetlenül a kamara vette a kezébe.A legeltetõ állattartást szolgáló bérbeadás radikális visszaszorításával egyidejûleg a dohánytermesztés felé fordult a kincstár. Woldianer Sámuel pesti és bécsi bankár így lett több kertésztelep és puszta árendora. Ebben az idõben jött létre (1844. november 20-án) Bánkút telepes község is.

1852. március 9-én százötven katona és csendõr teljesen körülzárta a községet, az állatokat, a vagyontárgyakat elkobozták, napokig tartó árverésen eladták, emellett a lakosokkal 72 házat le is romboltattak a katonák. Az így szerzett bevétel az adósság tíz százalékát sem fedezte.

Az 1883-ban megépített Kétegyháza – Mezõhegyes vasútvonal olyan közlekedési és gazdasági juttatta Medgyest és környékét, ami még jobb értékesítési feltételeket biztosított. Az 1887-ben született megegyezés szerint a medgyesi pusztán árult földeket 117 békéscsabai vevõ vásárolta meg . Medgyesegyháza 1893-ban alakult nagyközséggé.

1945-1947-ben kitelepítették a lakosság szlovák nemzetiségû részét, és magyar visszahonosított lakosságot telepítettek ide.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Medgyesegyháza polgárai és a magam nevében tisztelettel és barátsággal köszöntöm önt. Medgyesegyháza szülõföldem, lakóhelyem, amely számomra a legkedvesebb Magyarország és Békés megye déli részén helyezkedik el. Településalapító õseink bölcs döntést hoztak, amikor e vidéket választották. Éghajlatunk, termõtalajunk kiváló, ezért is meghatározó az itteni életre a földmûvelés, a mezõgazdaság. A hagyományos szántóföldi növényi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó) termesztése mellett, tehetséges, vállalkozó kedvû polgáraink meghonosították a földimogyoró, a primõr zöldségfélék (paprika, uborka, paradicsom), valamint a görögdinnye termesztését, amivel a hazai és külföldi piacokon is kiemelkedõen ismertté, sikeressé váltunk.

Szeretett lakóhelyünk az utóbbi idõben dinamikusan fejlõdött, az elmúlt 8 évben közel 1 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre, hogy további kiszámítható sikereinket megalapozzuk. A mai Medgyesegyházán minden feltétele megvan a mai kor igényeinek megfelelõ modern életnek, az infrastruktúra (vezetékes ivóvíz, gázhálózat, telefon, szennyvízcsatornázás- és tisztítás) teljes kiépítésével megteremtettük az ipartelepítés és a további munkahelyteremtés fogadókészségét.

Cégnév: Medgyesegyháza Nagyközség Önkormányzata
Székhely: 5666 Medgyesegyháza Kossuth tér 1.
Levelezési cím: 5666 Medgyesegyháza Kossuth tér 1.
Telefon:
mobil: 68/440-000

Minden jog fenntartva 2024©