OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok elolátása.

Céginformáció:
A település története az újkõkorig nyúlik vissza, melyet a környéken talált régészeti leletek igazolnak. Elsõ lakói között a kutatók az ún. Körös-kultúra képviselõit tartják számon.

A korai vaskor ma is látható emléke a város délkeleti határán elterülõ földvár, a Nagytatársánc. Itt, az Õs-Maros hordalékkúpján találtak otthont késõbb maguknak a népvándorlás egymást követõ népcsoportjai is, majd a honfoglaló magyarok vették birtokukba. A tatárjárás pusztítása után lassan ismét benépesült a környék.


Orosháza belvárosaOrosháza nevével legelõször egy 1466-ban keltezett oklevélben találkozhatunk.

A középkori falunév a régi magyar Oros személynév és az „-a" birtokos személyraggal ellátott ház (otthon, lakhely) köznév összetétele. Maga az Oros személynév az „úr" köznév kicsinyítõ képzõs alakja – a település tehát elsõ birtokosának nevét viseli. Eredetileg Zaránd megyéhez tartozott, annak 15. századi végleges megszüntetése után került Békés megyéhez.

Levéltári források szerint 1517-ben már Orosházi Tóbiás nevû hallgató tanult a krakkói egyetemen, Orosházi András pedig 1555-ben váradi kanonok volt.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok elolátása.
Az egykor hitükért kiálló, a dunántúli Zombáról elüldözött evangélikus jobbágy õsök által alapított Orosháza vendégszeretõ lakosai nevében tisztelettel köszöntöm megújult honlapunk látogatóit és köszöntöm az érdeklõdõ orosházi polgárokat is. Új tartalommal, korszerû küllemmel, struktúrával jelentkezik Orosháza WEB lapja a mai naptól, amely számos újdonsággal, kényelmi szolgáltatással szolgálja ki reményeink szerint nem csak a távoli érdeklõdõk, de saját polgárai igényét is. A korszerûsítés lehetõséget teremtett a további fejlesztésekre, a jövõbeni e-közigazgatás, a minél teljesebb körû elektronikus ügyintézés feltételeinek megteremtéséhez. Nemcsak az újságunk, de a televíziónk mûsora is hozzáférhetõvé válik, WEB kameráink segítségével Orosháza központján túl gyopárosfürdõi élõképeket is láthatunk majd.
A korábban fõképpen mezõgazdaságból, kereskedelembõl élõ mezõváros életében az 1960-as években kezdõdtek azok a hatalmas változások (a kõolaj- és földgázkészletek kitermelése), amelyek mai létezéséhez is alapul szolgálnak. Ipari üzemek sora létesült, új kórház épült, s a korábbi „legnagyobb magyar falu” néhány évtized alatt az üvegipar fellegvárává, a megye második legnagyobb, jelentõs iparral is rendelkezõ városává fejlõdött. Gyopárosfürdõ fejlesztése révén az idegenforgalom, a gyógyturizmus, a különbözõ kulturális események komoly vonzerõt jelentenek. A közel 32 ezres lélekszámú Orosháza mára fõiskolával, országos hírnévvel bíró középiskolákkal dicsekedhet. Itt található az ország egyetlen kútmúzeuma, de gazdag programot kínál a Városi Képtár, az evangélikus templom mûemlék épülete, vagy a felújított zsinagóga. Számos idegenforgalmi jellegû rendezvény is bõvíti a kulturális kínálatot: Orosházi Nyári Kulturális Napok, Nemzetközi Veteránjármû Fesztivál, az augusztus 20-i Európai Kenyérünnep, amelyet a század elején világhírûvé vált, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér hírét, rangját hirdeti. Az igazán kitartó vendégeink megcsodálhatják a néhány kilométerre lévõ, vonuló madarak pihenõhelyéül szolgáló Kardoskúti Fehér-tó természetvédelmi területét is, ahol különleges élményben lehet részük. Napjainkban éljük meg azokat a történelmi változásokat, amelyeket az Európai Unió bõvítése jelent. Ismét kialakulóban azok a természetes földrajzi egységekbõl formálódó gazdasági és kulturális együttmûködések, amelyek az egykori, aradi régiós központ jelentõségét erõsítik.
Ha tehetik, látogassanak el Önök is Orosházára és az ”Alföld Gyöngye”-ként ismert Gyopárosfürdõre, amelyrõl már 1881-ben ezt írta Mikszáth: „…szabad legyen nekem most, mikor már senkinek sincs semmi mondanivalója, elõjönni a magam fürdõjével, a »Gyopáros«-sal, amelyhez fogható eredeti fürdõ nincs több a civilizált világrészekben.”
Jöjjenek el, ismerkedjenek meg a hányatott múltat nem felejtõ, ám mégis a jövõbe tekintõ Orosháza hagyományõrzõ, kulturális és gasztronómiai kínálatának

Cégnév: OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
Székhely: 5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6.
Levelezési cím: 5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6.
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©