Szeghalom Város Polgármesteri Hivatala

Szeghalom Város Polgármesteri Hivatala Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Szeghalom Békés megye északi részén, a Berettyó és a Sebes-Körös deltájában fekvõ, közel 11 ezer lakosú kisváros - mintegy 7 ezer éve lakott hely. Az elsõ írásos emlék az 1067-es keltezésû Zástyi apátság alapító levele, amely szerint Péter comes az apátságnak adományozta a falut. Kétségtelen, hogy Szeghalom Békés megye legrégibb települése, hiszen már a honfoglalás idején is létezett. Erre utal Anonymus a Gesta Hungarorum XXVIII. fejezetében, amikor az; írja: "Tas és Szabolcs vezérek lovasai, a szerepi mocsár irányából jõve Szeghalomnál (Zeguholmu) akartak átkelni a Körösön..."
A XIII. századi krónikák szerint Szeghalom fõesperességi székhely. A XV. század végétõl vámszedõ joggal felruházott mezõvárosként szerepel. A török uralom idején a település a Nadányi család birtokába került, így, ellentétben a megye más helységeivel, megõrizte színtiszta magyarságát.
Szeghalom címerének mindmáig fennmaradt legfontosabb motívumai a honfoglaló Barsa nemzetségtõl eredõ, két egymással szemben úszó hal, már ebben az idõben megjelenik és az 1711-es visszatelepülés idején a község önálló pecsétjén is szerepel. A közismert formája a késõbbiek során alakul ki, ezen a Nadányiaktól származó két sárkány alak tartja a kékszínû pajzsot a benne úszó halakkal, fölötte koronával.
Az évezredek során a Nagy- és Kis-Sárrétet elválasztó szárazulat többször benépesült. A végleges letelepülés évszáma 1711, s ezt követõen rövidesen Békés után a megye második legnépesebb helysége. A tiszta református népesség 1715-ben templomot és iskolát épített magának. (A mai templom 1784 és 1794 között épült fel.)
A XIX. század elejétõl, a felvilágosodás és a reformkor hatására, megindult a polgári fejlõdés a falu értelmiségének vezetésével. Az 1848-49-es szabadságharc küzdelmeiben több mint 200 szeghalmi ifjú vett részt. A XIX. század közepétõl az elsõ világháború kitöréséig tartó idõszak a település életében a civilizációs fejlõdést hozta el. Megkezdõdött a Sebes-Körös és a Berettyó szabályozása (1854). 1884-ben új épületbe költözött a községháza (D'Orsay-kastély), 1885-ben megnyitotta kapuit a Simay Kisdedóvó. A gazdaság fellendülésében nagyon jelentõs szerepet játszott, hogy 1891-ben megindult a közlekedés a Gyoma-Nagyvárad közötti vasútvonalon.
Az 1914-ben kirobbant háború ezt a fejlõdést derékba törte. A háborús évek, az 1919-es események és Trianon megrázkódtatásai után nagy változást a helyi építkezések és a középfokú oktatás megszervezése hozott. A 20-as években megindult gazdasági, kulturális, egészségügyi fejlõdés világosan mutatta, hogy ez az õsi település a várossá fejlõdés útjára lépett. Közel két évtized alatt kövesutak, közúti híd, középületek (adóügyi hivatal, posta, járásbíróság stb.), iskolák épültek. 1926-ban, Péter András gazda hagyatékából, megnyitotta kapuit a gimnázium. Az Oncsa lakásépítõ programja keretében kialakult az Újtelep. Ekkor jött létre a villanycentrálé, mely egy idõben Füzesgyarmatot is ellátta. Ezt a nagyléptû fejlõdést az újabb háború közeledése szakítja meg. A hadviselés okozta anyagi károknál sokkal jelentõsebb a szellemi értékek elvesztése. A második világháború után Szeghalom életében ugyanazok a történelmi események zajlottak le, mint az ország bármelyik településén, korábbi központi szerepe sok tekintetben elhalványul, nyoma sincs a városias fejlõdésnek.
Változást az 1960-as évek hoztak, a vidék iparosításának jelszavával több üzem települt ide. Az 1970-es években kezdõdött a lakótelepek építése többszintes épületekkel, s a várossá válás siettetésére számos középület létesült (oktatási, egészségügyi, kulturális és szolgáltató egységek).
1984-ben Szeghalom végre elnyerte a városi rangot, bár - a fejlesztések ellenére - nem voltak még adottak a várossá válás igazi feltételei. Az elkövetkezõ évek gazdasági nehézségei miatt az elõrehaladás újra lassúbb ütemûvé vált. Fõként az infrastruktúra fejlesztésében maradt le a kívánalmaktól a település, ami mind a mai napig kihat a város életére. A rendszerváltás óta ezekbõl a gondokból néhány már megoldódott (vezetékes gáz, piaccsarnok, szeméttelep korszerûsítése, ivóvízprogram, csatornázás, telefonhálózat, kábeltelevízió, utak, járdák építése).
Napjainkban változások sora járult hozzá a település arculatának kedvezõ alakulásához, több középületet korszerûsítettek, felújítottak, miközben a vállalkozói szféra is jelentõs létesítményekkel gazdagította Szeghalmot. A Sárrét hagyománytisztelõ "fõvárosa" jelent formáló és jövõt építõ törekvései mellett, méltóképpen õrzi, becsüli történelme során szerzett anyagi és szellemi értékeit.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.Szeretettel köszöntöm Önt a magam és Szeghalom Város lakói nevében abból az alkalomból ,hogy az Internet varázslatos világában ránk talált.


A technika e jelentõs vívmányai lehetõvé teszik az egész világ számára, hogy megismerkedjen mindenki azokkal az értékekkel, mellyel a több mint ezeréves Kis-sárrét fõvárosa, Szeghalom rendelkezik.


Békés-megye Északi részének oktatási, kulturális, egészségügyi központja a Sebes-körös és Berettyó partján csodálatos természeti környezetben fekvõ kisváros, a HORGÁSZ és VADÁSZ turizmus minden lehetõségének biztosításával.


A város környezõ településeken gyógyvizes strandokkal, madártani ritkaságokkal és olyan Európában is egyedülálló régészeti feltárásokkal, mely tájékoztat arról, hogy 6000 éve lakott ez a csodálatos vidék.


A város lakói vendégszeretõk, olyan gasztronómiai különlegességek készítõinek tudói, melyek fogyasztása igazi örömet nyújt nemcsak az ínyencnek számító bel- és külföldi vendégek számára.


A diákturizmus kedvezõ feltételeinek lehetõségeit kínálja a Péter András Gimnázium kollégiumi épületei, és a Várhelyi Ifjúsági Tábor, ahol kora tavasztól, késõ õszig evezõs, lovas, kerékpáros túrákat szerveznek kis- és nagy létszámú csoportok számára.


Rendkívüli lehetõségeket kínálunk a befektetõk számára az Ipari Parkban és a Vállalkozói övezetben, melynek központja Szeghalom.


A mezõgazdasági befektetõk számára földterületek bérleti lehetõségeinek kínálatával egyéb gazdasági együttmûködés lehetõségeinek biztosításával.


Szeretném felébreszteni Önben az igényt, hogy személyesen is megkeressen bennünket, hogy felfedezze értékeinket.


Ismerkedjen meg mielõbb személyesen is a szép környezettel, faunával, flórával és mindazon értékekkel és lehetõségekkel, amelyeket biztosít Ön számára Szeghalom.


Cégnév: Szeghalom Város Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5520 Szeghalom Szabadság tér 4-8.
Levelezési cím: 5520 Szeghalom Szabadság tér 4-8.
Telefon:
mobil: 06-66/371-611
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©