Tótkomlós Város Polgármesteri Hivatala

Tótkomlós Város Polgármesteri Hivatala Galéria,turizmus,könyvtár,közterület fenntartás,közigazgatás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A honfoglalás kori leletek szerint településünk és környéke különbözõ népek által lakott terület volt, a régészek Árpád-kori falvak nyomaira bukkantak. Ebbõl a korai idõszakból a nagykopáncsi kápolna õrzi a román építészeti stílus emlékét. Késõbb az oklevelek tanúsága szerint a komlósi puszta Hunyadi János birtoka volt. 1484-ben Mátyás király tulajdonát képezte, aki Komlóst fiának Corvin Jánosnak adományozta. A terület a törökdúlás idején többször cserélt gazdát, a szerencsétlen lakosság a hódítók elõl elmenekült.

Az elnéptelenedett komlósi birtok báró Rudnyánszky József tulajdona lett. A báró szentandrási jobbágyait szorgalmuk és példás magaviseletük miatt szerette, ezért a vallási villongások miatt beleegyezett lakhelyük elhagyására, és a telepítésre vonatkozó szerzõdést velük 1746. január 8-án meg is kötötte. Mintegy 80 szlovák család érkezett a komlósi pusztára. Az ideköltözöttek lázas építõmunkába kezdtek, folyamatosan építették lakóházaikat, az istentisztelet megtartására szolgáló imaházat, az iskolát, egy tanítói lakással együtt. Szexty György lelkész vezetésével 1795-ben megépítették a most is pompázó monumentális evangélikus templomot.

A komlósiak száma, vagyona és mûveltsége is gyarapodott. A 19. század második felében a magyar ajkú lakosok egyre többen lettek, ezért az õ lelki épülésükre évente négyszer magyar istentiszteletet tartottak.

A kiegyezés után, 1893-ban felépült a községháza, amelyet közös összefogással építettek. Az I. világháborúig újabb létesítmények bizonyították, hogy a lakosság és az elöljáróság tudta, a haza hasznos polgárai csak úgy lehetnek, ha a polgárosodás útját követik. Ezt a lázas építõ tevékenységüket a komlósiak a II. világháború végéig folytatták. Hosszú évtizedekre meghatározta a falu sorsát, a település lakosságának szerkezetét az 1946/48-as szlovák-magyar lakosságcsere. A siker, vagyis a minél nagyobb számú áttelepítés érdekében a befogadó ország és a helyi szlovákság szervezetei egyaránt komoly propagandát fejtettek ki. Tótkomlósról 939 család, szám szerint 3254 lakos választotta az új hazát. Ezzel párhuzamosan megkezdõdött a magyar anyanyelvûek áttelepítése Tótkomlósra, ám lényegesen kevesebben érkeztek, mint amennyien távoztak, mindössze 400 család, azaz mintegy 1500 betelepülõ jött.

A lendületes fejlõdésnek köszönhetõ, hogy a köztársasági elnök Tótkomlós nagyközséget 1993. november 1-jével várossá nyilvánította.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közterület fenntartás,közigazgatás,önkormányzati feladatok ellátása
Megtisztelõ számomra, hogy felkereste Tótkomlós Város honlapját. Ön egy 262 éves településsel ismerkedik. Településtörténetünket részletesen egy külön menüpont mutatja be. Városi rangot a település 15 éve kapott.

Közel negyven éve itt élek, így tudom, hogy az itt élõ emberek munkája alapozta, alapozza meg elsõsorban a felnövekvõ nemzedékek remélt, biztos jövõjét. A legfiatalabbak is örömmel kötõdnek a gyökerekhez, a hagyományainkhoz, õseink életmódjához és a szlovák kultúrához.

Az összetartás és az összetartozás ereje az, ami még elõrébb viheti a várost. A lakosságot kiszolgáló intézményeinkkel, az együttmûködésen alapuló gazdasági szervezeteinkkel, civil szervezeteinkkel karöltve igyekszünk a lakosság szebb és harmonikusabb életkörülményeit megteremteni, a város fejlõdését elmozdítani.


A Polgármesteri Hivatalról és a város mûködését legközvetlenebbül meghatározó intézmény munkájáról szóló oldalakon megismerheti tevékenységüket. Felsorolni is nehéz azt a szerteágazó feladatokat, amit egy városi önkormányzat hivatala munkája során ellát, ám bemutatkozó oldalainkon megpróbálunk azokról rövid tájékoztatást adni. Tesszük ezt annak reményében, hogy hivatalunk mûködése ezzel átláthatóbbá válik az Ön számára, és megkönnyíti ügyintézését.


Szívesen várjuk továbbra is a kikapcsolódni, pihenni vágyó vendégeinket kisvárosunkba, ahol többek között ellátogathat a múzeumainkba, élvezheti a Rózsa fürdõ szolgáltatásait, megismerheti gasztronómiánkat.

Remélem, az idelátogató vendégeink szívesen térnek vissza hozzánk.


Galéria,turizmus,könyvtár,közterület fenntartás,közigazgatás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Tótkomlós Város Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5940 Tótkomlós Fõ út 1.
Levelezési cím: 5940 Tótkomlós Fõ út 1.
Telefon:
mobil: 68/462-535
Weboldal: www.totkomlos.hu

Minden jog fenntartva 2024©