Cserépfalu Község Önkormányzata

Cserépfalu Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fennatrtás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
1196-ban említik elõször a települést, Cheryp néven. A 13. századtól kezdve az egri püspökség birtoka volt. Eger eleste után a közeli Cserépvára a törökök kezére jutott. Maga a falu 1554-ben lett a törököké. A törökök kiûzése után az egri püspök szerette volna visszaszerezni a falut, de kísérlete kudarcot vallott.

A falu lakossága egész történelme folyamán szõlõ-, gyümölcstermesztéssel, mészégetéssel foglalkozott. Pincesorok veszik körül, melyekben a múltban nemcsak bort tároltak, hanem a II. világháború idején menedéket is nyújtottak a falu népének.


A Hór - völgye kapujában található Cserépfalu már évszázadok óta lakott település. A falu – 1248-ból származó elsõ okleveles említése alapján – 1998-ban ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját, jóllehet története a XII. század elejéig nyomon követhetõ.

Alapítója egy délvidéki származású birtokos, Crispinus (Csrepinus) lehetett, s a község nevét is tõle örökölte. A XIII. század elején már Katapán egri püspök tulajdona lett, akinek a halálával a birtok a püspökségre szállt. Az egri püspökség tulajdonosi jogát elõbb II. András, majd IV. Béla, s végül 1326-ban Károly Róbert is megerõsítette, jóllehet Nagy Lajostól (vagy Károly Róberttõl) már királyi ( királynéi) birtokként tartják számon. Árpád - kori templomáról 1332-ben kelt okiratban olvashatunk elõször.

Anjou – korban épült Cserépvárát még Zsigmond idején is királyi (királynéi) várként tartják számon. 1443-ban I. Ulászló Berzeviczi Pohárnok Istvánt iktatja a Cserépvára és a falu birtokába, amely 1462-ben bekövetkezett halálával Rozgonyiak kezére szállt. 1495-ben a falu birtokosa már Hédervári Ferenc , 1523-ban pedig II. Lajos a Báthoryak kezébe adja. A Báthoryak nyomán Cserép lakói valószínû már az 1560-as évektõl áttértek a református hitre. Eger eleste után , 1596-ban Cserépvára ellenállás nélkül, bár csak idõlegesen került török kezére.

A XVII. – XVIII. században a földesúr személye gyorsan változott. A bedegi Nyáriak után Homonnai – Drugeth Zsigmond és felesége Eszterházy Mária birtokolta. Õt követte az Orlik család, majd a L’Hullier, a Forgách és az Eszterházy család.

Az egri püspök Szalai Barkóczy Ferenc, 1753-ban szerette volna visszaszerezni Cserépfalut, kísérlete azonban csõdöt mondott. A XIX. század elején már Dessewffi Ferenc a földesúr. Halálával az uradalom a koronára szállt, majd hitbizománnyá válásával elõször a Koháryaké, majd Szász-Coburg Góthai hercegi uradalom lett egészen 1945-ig.

A háború okozta népességcsökkenést a Rákosi rendszer parasztságellenes politikája ellenére még kiheverte a település. A mezõgazdaság „szocialista átszervezése” azonban már a népességszám rohamos csökkenését eredményezte ’60-as évtizedben. Ezzel párhuzamosan megindult a település elöregedése is.

A falu megtartó ereje a rendszerváltás után néhány évvel ismét növekedni kezdett. Ennek kézzelfogható jelei a nagy volumenû infrastrukturális fejlesztések (vezetékes víz, szennyvízcsatorna hálózat és gázvezeték kiépítése) és a vállalkozói kedv megélénkülése (pl.: falusi turizmusba számos család bekapcsolódott. Ennek nyomán nõtt a faluba költözõk száma. Az üresen álló házak iránti kereslet megnövekedése azonban elsõsorban a rekreációs célokat szolgáló „hétvégi házak” elszaporodásával hozható kapcsolatba.



Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fennatrtás,önkormányzati feladatok ellátása
A Bükkalja csodálatos településére, az 1100 fõs 800 éves Cserépfalura hívlak, ahol az emberi szó, a múlt õrzése jól megfér a jelen történéseivel, a falusi, ifjúsági és borturizmus kiépítésével. A Bükkalja egyedülálló adottságai településünkön is jelen vannak: a kaptárkövek és a barlanglakások. Ezek mellett számtalan érték, melyeket véleményem szerint elõször az interneten s aztán az életben is megcsodálhatnak. A szálláshelyek, rendezvények kiépítése után immár remek napi programokkal is rendelkezésre állunk.

Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fennatrtás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Cserépfalu Község Önkormányzata
Székhely: 3413 Cserépfalu, Kossúth út 125.
Levelezési cím: 3413 Cserépfalu, Kossúth út 125.
Telefon:
mobil: +(36) 49/423-935
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©