Hidvégardó Község Önkormányzata

Hidvégardó Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A település a középkorban Szádvár tartozéka volt, melyet 1415-ben már a - középkorban jelentõs szerepet játszó - Bebek család tartott a kezében. Plébániája a korai alapításúakhoz tartozik, s viszonylag korán, a XIV. században már iskolával is bír. Az 1427-es összeírásban 43 jobbágyportát számlálnak, ami nagyobb helyiségre utal.

A XV. században egy ideig huszita kézen volt, majd visszakerült a Bebekekhez. 1566-ban foglalták el a császáriak Szádvárt, s ezzel az uradalom - Hidvégardóval együtt - visszakerült a koronához.

Szádvár 1686 körüli lerombolása táján az Eszterházy család tulajdona lett. A falu lakossága annyira megfogyott a török idõszakban és az azt követõ nemzet ellenállások idején, hogy 1720-ban már teljesen néptelen. Az 1730-as évek táján települhetett újra. 1736-ban katolikus plébániája alakult és templomát az Eszterházyak költségén 1777-ben restauráltatták.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.Õszinte tisztelettel köszöntöm a kedves Internetezõt Hidvégardó honlapján.

Nagy örömömre szolgál, hogy érdeklõdik településünk iránt.


Kérem szánjon néhány pillanatot arra, hogy megtekintse az országnak és egyúttal BAZ. megyének is legészakibb részén – a Bódva-völgy északi kapujában – található Hidvégardó község honlapját.


A 770 lelkes település Miskolctól észak felé 75 km-re, a 27. számú fõközlekedési út végétõl 2 km-re – közvetlenül a szlovák-magyar határátkelõhely mellett – terül el.


Honlapunkon barangolva megpillanthatja Hidvégardó és környékének természetföldrajzi – és éghajlati adottságait, megismerheti a község történetét és jelenét.



Hidvégardó miközben megõrizte falusias, barátságos jellegét – évrõl-évre dinamikusan fejlõdik:


Jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik, hiszen csak a szennyvízcsatorna hálózat hiányzik (a beruházás elõkészítése most folyik)


A település nagyságához képest széleskörû intézményhálózattal és szolgáltatásokkal áll az itt élõk és ide látogatók rendelkezésére


Csodálatos látványt nyújt és hangulatot idéz elõ az orsóforma alakú faluközpont a szépen rendezett, parkosított tágas terekkel, középen a mûemléki Római Katolikus templommal és két szélén a népi lakóházak sokaságával


Az aktív kulturális élethez változatos szabadidõs programok kapcsolódnak, melyek fõ helyszíne a mûemléki Gedeon-kúria, a kézmûvesház és az ezek udvarán lévõ szabadidõpark (színpaddal, piknikezõ hellyel, valamint játék- és sportolási lehetõséggel)


Hidvégardó megismerése mellett az idelátogatók a közeli és a határ túloldálán lévõ településeken is szebbnél-szebb természetföldrajzi látnivalókat mint pl. az Esztramos-hegy barlangrendszerét és a Szádellõi-völgyet, valamint gazdag történelmi emlékeket: várakat, kastélyokat, kúriákat és templomokat nézhetnek meg. A természetet kedvelõk kedvükre túrázhatnak: sétálhatnak a csodálatos panorámát nyújtó domb- és hegytetõkre, vagy kerékpározhatnak a gyér forgalmú aszfaltozott utakon a környék látnivalóit is megismerni.


Honlapunkon tett virtuális sétája után kérem látogasson el hozzánk és gyõzõdjön meg személyesen is a látottakról.


Hidvégardó vendégszeretõ lakossága, intézményei és szolgáltató egységei minden látogatót szeretettel hív és fogad.


A mielõbbi találkozás reményében tisztelettel:

Cégnév: Hidvégardó Község Önkormányzata
Székhely: 3768 Hidvégardó, Tornai út 106. sz.
Levelezési cím: 3768 Hidvégardó, Tornai út 106. sz.
Telefon:
mobil: 48/450-001

Minden jog fenntartva 2024©