Léh Község Önkormányzata

Léh Község Önkormányzata Galéria,turizmus,kiönyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A helybéliek 1713-ban sövénybõl, fából emeltek maguknak kis kápolnát. Ezt a nagyobb számú katolikus lakosság 1734-ben birtokba vette, s Lipót nevû minorita páter által tartott népmisszió alkalmával Nepomuki Szent János tiszteletére megáldotta. 1764-ben a sövénybõl készült kápolnát, az aszalói plébános szerint inkább galambdúcnak lehetett nevezni. Az elsõ plébánosnak még nem volt építve paplak, 1773-ban egy Horváth Farkas nevû földesúr kúriájába lakott. A földesúr váratlan halála miatt nem tudott gondoskodni a plébános megélhetésérõl, így a pap szegényes életkörülményei és nyomora miatt a más vallásúak szemében gúny tárgya lett. Ekkor tejedt el azon közmondás, "Léhen, ahol a pap meghalt éhen". 1823 és 1826 között új templom épült klasszicista stílusban, titulusa "Jézus Szent Szíve".

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,kiönyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.A község neve 1281-ben tûnik fel elõször, de az oklevél csak mint földet említi "terra Loh" alakban. 1282-ben IV. (Kun) László eme területet Kinizsi Guntyernek adta. Karácsond határosa, 1310-ben Kuchc fia Lõrincz itteni örökölt földrészét leényaira, Erzsébetre, Scolasticára és Katalinra hagyta.

E terület 1326-ban már nemesi birtokként kerül említésre Leeh alakban. Kuchc unokái: Natus fia János fia Antal és unokafia Cosma fia János és ennek Péter fia, valamint Mihály fia Lõrincz fia Miklós karácsondi nemesek osztoztak meg a Rásonyvölgyében fekvõ karácsondi földeken, Déki fele a rajta fekvõ telekkel Miklósé lesz Leeh határral.

Cégnév: Léh Község Önkormányzata
Székhely: 3832 Léh, Kossuth út 4/1
Levelezési cím: 3832 Léh, Kossuth út 4/1
Telefon:
mobil: 46/474-163
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©