Rudolftelep Község Önkormányzata

Rudolftelep Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Rudolftelep Kazincbarcika és kistérsége kisrégió egyik legrövidebb önálló múltra visszatekintõ települése. A domboldalra épült, ma több mint 800 lakosú település történelme bõ 100 évre tekint vissza. A falu alapjait még a múlt század végén, a közeli széntelepek feltárásának megkezdésével kezdték meg lerakni. A Mák-patak völgyében fekvõ területen a XIX. század végén több vállalkozó is megpróbálkozott szénbányászattal. A tulajdonosok között volt Rudolf Cohacht is, aki a bányatelkét a MÁK Részvénytársaságnak adományozta. Róla kapta az akna a Rudolf nevet, amirõl késõbb a települést is elnevezték.

Rudolftelep egyike volt az akkori Disznóshorvát azon területeinek, ahol elsõként kezdõdött meg a szénbányászat. A bánya meglehetõsen rendszertelenül üzemelt. Legközelebb a XX. század elején bukkant fel ismét a terület, amikor a Rimamurányi nevû vállalat vette birtokába a bányát, amely az Andrássy-féle vasgyár megvásárlásával jutott hozzá a jogokhoz. A terület ismét bejegyzésre került, és újra a Rudolf nevet kapta. Ekkor indult meg a mai Rudolftelepen a nagyüzemi bányászat. Ezekben az években építik ki a település magját képezõ munkás- és tisztviselõ lakásokat, majd ezt követõen a szociális épületeket. Ekkor bõvül a bányásztelep orvosi rendelõvel, mai értelemben vett mûvelõdési házzal és élelmiszerraktárral. Tulajdonképpen ekkor rakták le a mai Rudolftelep alapjait. Az 50-es években vett igazán lendületet a bányászat.Virágzott a régióban az ipar és a bányászat, és az ekkor Izsófalvához tartozó Rudolftelep is fénykorát élte. A 70-es években a település lélekszáma megközelítette a 2000-et.

Az elhibázott fejlesztéseknek, a bányák kizsigerelésének, nem utolsó sorban a gazdaságpolitikai koncepció változásának következtében a 80-as évek végére egyre nehezebb helyzetbe került a település. 1992. március 12-én lefordították a bányacímert és utoljára játszották el a bányászindulót. E jelképes tett az állami finanszírozással folytatott bányászat végét jelentette. Rudolfon megkezdõdött a visszaszámlálás, a kitermelés megszüntetése. A bánya mégsem zárt be, mert egykori vezetõk irányításával megalakult a Rudolf Kft., amely közel 200 embernek biztosított munkát. Hazánkban úttörõként itt alakult meg magántulajdonú bányavállalkozás. Azonban 2000. márciusában ez a bánya is bezárta kapuit.

A bánya önállósodása után a település lakói is úgy gondolták, hogy ideje saját kezükbe venni sorsukat, hiszen a település sohasem volt önálló, közigazgatásilag mindig a szomszédos Izsófalvához tartozott. 1993. augusztusában népszavazás határozott az elszakadásról, de adminisztrációs gondok miatt formálisan csak 1994. decemberében, gyakorlatilag pedig 1995. januárjától vált függetlenné Rudolftelep.


Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása

Cégnév: Rudolftelep Község Önkormányzata
Székhely: 3742 Rudolftelep, József A. út 1.
Levelezési cím: 3742 Rudolftelep, József A. út 1.
Telefon:
mobil: 48/351-061
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©