Vizsoly Község Önkormányzata

Vizsoly Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A község kül- és belterületének leletanyaga több egymást követõ kor megjelenésére utal. Mintegy háromezer évvel ezelõtt már letelepült életmódú, mezõgazdaságból élõ lakói voltak az akkori Vizsolynak.

A középkorban jelentõs hellyé vált Vizsoly. Növekedése, gyarapodása amellett, hogy királyi birtok volt, annak tulajdonítható, hogy itt vezetett át a Kassára, Lengyelországba és Oroszországba menõ legfontosabb kereskedelmi útvonal (via regia).

Kiemelkedõ birtokosa volt Vizsolynak Rákóczi Zsigmond (1544-1608) a Rákóczi-dinasztia alapítója. Jeles törökverõ hadvezérként az õ serege gyõzött 1588-ban Szikszónál, mely az egész környékre jótékony hatással volt.

Vizsoly jelentõsebb birtokosai voltak: Mágóchy András, a Keglevich család, a Semsey család, Hagen Dávid stb.

Az 1700-as években két vízimalom, iskola, serfõzõ ház, postahivatal, több vendégfogadó, kocsma is volt a faluban. Gabonatermesztést, rétgazdálkodást, szarvasmarha-sertéstenyésztést, szõlõtermelést folytattak a lakosok.

Vizsolyt sem hagyták érintetlenül a 19. századi gazdasági, társadalmi, politikai változásai. A szabadságharc, a járvány nagy véráldozatot követelt Vizsolytól is.

A 20. század jelentõsebb eseményei:

Szerencs-Hidasnémeti vasútvonal megnyitása 1909-ben.
1910-ben nagy tûzvész pusztított a községben (leégett a két juhhodály, a csûrök farészei, a malom). Ugyenezen évben távíróállomás létesült.
Már az 1918-1919-es forradalom elõtt megszûnt a nagybirtok.
Az elsõ világháborúban 38-an haltak hõsi halált a helybéliek közül.
Az 1920-as évek elején alakult ki a település mai déli része, valamint gyógyszertár nyílt és megalakult az egészségügyi körzet is.
1941-ben a templom környékén végzett ásatások során középkori freskókat fedeztek fel. A református egyház ajándékba kapott egy eredeti példányt a vizsolyi bibliából.
1944-ben mintegy félszáz zsidónak minõsített vizsolyi lakost hurcoltak el Kassára a gettóba, majd onnan haláltáborba. Ugyancsak haláltáborba gyilkoltak meg 32 izraelita vallásút.
A II. világháború utáni legkiemelkedõbb vendég Vizsolyban Mindszenty József bíboros, hercegprímás volt.
1948 után bõvítették és körzetesítették az állami általános iskolát, körzeti óvodát szerveztek, könyvtár, mûvelõdési otthon, tûzoltószertár, önkéntes tûzoltóság létesült.
A szovjet mintára bevezetett közigazgatási rendszer 1950. õszén alakult meg. Megkezdõdött a mezõgazdasági magángazdálkodás megszüntetése.
1954-ben ideiglenes Hernád-híd épült, amely helyére 1983-ban vasbeton híd került.
1960-ban újra megalakult a termelõszövetkezet.
1981. április 15. a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadásának ünnepi bemutatója.
1992-ben megkezdõdött a magánosítás (bevitt földek visszavétele).

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.Õszinte örömmel köszöntöm Önt Vizsolyban, a Károli Biblia szülõfalujában.

Településünk különleges földrajzi fekvésének köszönhetõen 2 különbözõ földrajzi területrõl is ideálisan megközelíthetõ, a 3-as úton Miskolc megyeszékhelytõl 60, Szikszótól 40, Encstõl 15 km-re fekszik, de nagyon könnyen megközelíthetõ a zempléni településkörbõl is, hiszen Szerencstõl mindössze 25 km-re található.

A Vizsolyra kirándulók sok kis abaúji településen, csodálatos természeti útvonalon a Hernád völgyében, Boldogkõ vára mellett elhaladva érkezhetnek falunkba. Nem kevésbé élvezetesebb azoknak sem az útjuk, akik a zempléni hegyeken át, a Tokaj hegyaljai világörökség településein keresztül érkeznek Vizsolyba. Minkét útvonalon csodálatos természeti környezettel és rendkívül gazdag történelmi kincsekkel találkozhatnak.

Bárhonnan is érkezik a kedves látogató Vizsolyba, az úton átélt élményeket tovább gazdagítja településünk történelmi kincsei, látnivalói, különösen a református templomunkban megtekinthetõ Károli Biblia.

Bízom benne, hogy weboldalainkon a természetet kedvelõk és történelmi múlt iránt érdeklõdõk egyaránt csodálatos túracélokat találtak, és virtuális sétájuk után személyesen is megkeresik falunkat.

Vizsoly vendégszeretõ lakossága szeretettel hív és fogad minden látogatót, minden vendéget.

Cégnév: Vizsoly Község Önkormányzata
Székhely: 3888 Vizsoly, Szent János u. 155
Levelezési cím: 3888 Vizsoly, Szent János u. 155
Telefon:
mobil: 46/587-449
Weboldal: www.vizsoly.hu

Minden jog fenntartva 2024©