Bodajk Város Önkormányzata

Bodajk Város Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Községünk nevét a tõle délnyugatra fekvõ, a népi nyelvben Bodok-nak (ma Vértes) nevezett hegységtõl kapta. A magyar középkori oklevelek gyakorlatban Bodogt /1193/, Bodoct /1230/, Bodayth /1460/ változatba fordul elõ. Bodajk a magyar honfoglalást megelõzõ idõben is lakott hely volt. Az õskor embere itt ki tudta használni mindazon természeti adottságokat, melyek a lakosság folyamatos életvitelét biztosították. Ennek egyik példáját jelzi Varjúvár. A történelmi népek közül a rómaiak, avarok éltek a tájon huzamosabb ideig. A honfoglaló Árpád fejedelem Bodajkot és a környék több települését, a késõbb alapított fehérvárral együtt, saját nemessége számára foglalta el. Bodajk 1051ben ismét nevezetes esemény színhelye ezen a tájon vívtak döntõ ütközetet Béla magyar herceg és III. Henrik a német birodalom császárának csapatai.
A magyar középkor késõbbi századai belsõ küzdelemmel voltak tele. A település a XII. század elsõ harmadában a Szent Margit prépostság tulajdonába került, fél század multán a fehérvári keresztes konvent Szent István egyházának javaihoz tartozik.
Bodajk lakosságát és a földesurak képviselõit a szomszédos, hatalmaskodó fõurak: Serédi, Szerdahelyi, de fõleg a csókakõi várat birtokló Rozgonyi család és katonáik több ízben sanyargatták, javaikat elkobozták. 1536-ban a birtok a Nádasdy család kezébe került, akik ezt 1671-ig bírták. Középkori település Kajmáti és Tárnok.

Üzleti ajánlat:
Szeretettel köszöntjük Bodajk nagyközség, a „Bakony Kapuja” honlapján!

Bodajk a Bakonyban, a Móri árok peremén fekszik. Községünk napjainkban is jelentõs település, amely igen kiváló idegenforgalmi lehetõségekkel büszkélkedik.
Budapesttõl 75 km-re, Gyõrtõl 70 km –re, Székesfehérvártól 20 km-re található.
A település õsi Mária kegyhely és híres zarándokhely. Bodajk nevezetessége a XIX. sz.-banépült klasszicista épület a Lamberg kastély, továbbá szabadtéri tófürdõje.
Bodajk községet történelmi múltja mellett a területéhez tartozó, csodálatosan szép, turisztikailag elismert, vadregényes Gaja-völgy tette nevezetessé, mely minden évszakban kellemes idõtöltést kínál turistáknak, sportolóknak és vadászoknak egyaránt.
Bodajkról a kék turistajelzésen – amely része az országos kék-túra itt átmenõ útvonalának – közelíthetõ meg a Gaja patak völgye.
Nyáron a tófürdõ és a falutábor, télen a sípálya várja a látogatókat.
A nagyközség területén müködik a 40 apartmanból álló Idõsek Háza és Ápoló Otthona, melyet a Lila Akác Alapítvány üzemeltet. Az otthon a mai kor követelményeinek mindenben megfelel és az idõs kor napjait kellemessé teszi. Továbbá büszkék vagyunk civil szervezeteinkre; Egészségházunkra; Hang – Szín – Tér Mûvészeti Iskolánkra, mely 2006. szeptembertõl szakközépiskolaként mûködik, a következõ szakokkal: játék- és animációs filmkészítõ, grafikus, jazz-zenész, szobrász, szórakoztató zenész, és táncos.
Kiemelten foglalkozunk az egészségüggyel, hiszen a háziorvosi, fogorvosi ellátáson kívül labor, belgyógyászat-kardiológiai, általános ultrahang diagnosztika és sebészeti szakrendelés biztosítja a betegek gyógyulását.
Bodajk nagyközség testvértelepülési kapcsolatban áll Rödermark (Németország) és Plesna (Lengyelország) városával.
Bodajk területe 2899 ha, az utak hossza 30 km, az építmények száma 1456 db. Az infrastrukturális ellátottság a településen jónak mondható, hiszen a bodajki lakások rendelkeznek telefonvonallal, csillagpontos kábeltévé- rendszerrel, víz-, villany- és gázbekötéssel, szennyvízcsatornával.
Minden évben megrendezésre kerül a Falunap, - melyben segédkezik a Bodajkért Közalapítvány is – továbbá nõnapi, anyák napi, idõsek napi és karácsonyi koncert is, melyre mindig ismert elõadókat hívunk.

Jöjjön és gyõzõdjön meg Ön is az itt élõ emberek híres vendégszeretetérõl!Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Bodajk Város Önkormányzata
Székhely: 8053 Bodajk Petõfi Sándor u.60.
Levelezési cím: 8053 Bodajk Petõfi Sándor u.60.
Telefon:
mobil: 22/410-001
Weboldal: www.bodajk.hu

Minden jog fenntartva 2024©