Mány Község Önkormányzata

Mány Község Önkormányzata Galéria,könyvtár,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzatio feladatok ellátása.

Céginformáció:
Mány és környéke már az ókorban is lakott hely volt, területén a múlt század közepén római-kor-i, kelta-eraviszkusz temetõt tártak fel.

Nevét az oklevelek már 1082-ben említik, ekkor Mán alakban van írva. A település nevét az idõk folyamán Nagy-, Kis-Mány, Puszta-Mány -ként is írták.

1321-bõl való a településrõl az elsõ hiteles okleveles adat, ekkor a Bászélyiakkal rokon Mányi család tagjai voltak birtokosai.

1321-ben a Mányiakkal, s itteni falunagyukkal Cherne comes pereskedik.

1338-1339-ben a falut elhatárolják a szomszédos Õrs-tõl.

1339-1341-beb a Básztélyi ághoz tartozó Rozgonyi rokonság osztozkodik rajta.

Mány a török idõkben elpusztult, a szomszédos Õrs-sel együtt.

1611-ben a Battyán család birtoka.

1680-ban a Battyán családbeliek mányi birtokukat elzálogosították.

1703-tól a falut Fehér vármegyéhez csatolják.

1700-as évek közepén német telepesek népesítik újra a települést.


Örs [szerkesztés]
A török idõkben elpusztult Õrs falu, a mai Mány határába olvadt.

Örs nevét az oklevelek 1249-ben említik elõször, Vrs alakban.

1249-ben királyi birtok volt, ahol 17 királyi nép lakott, akik közül 6 "boradó" volt, fejenként évi 50 korsó bor szolgáltatással. A fenti adatokból kitûnik, hogy a településen és környékén már az 1200-as évek elején kiterjedt szõlõmûvelés, bortermelés folyhatott. Örsön élt a királyi bortermelõkön kívül a fennmaradt oklevelek alapján 7 udvarnok, és négy fõ, aki a királyi udvar gazdaságának tartozott abrakot adni. A településen a felsorolt királyi népek földje, a köves, erdõ és szántó összesen 20 ekényit tett ki.

1250-ben IV. Béla király a fent említett õrsi királyi földet tartozékaival együtt István esztergomi érseknek adta cserébe, s határát is leiratta.

1338-ban az érseki falu határjárása megújításának ellentmondanak a Mányiak és Básztélyiak is.

Örs ma puszta, Mány határának északi részén; Alsóõrspuszta, Felsõörspuszta, mely az oklevelekben leírt határjárás adatai szerint a középkori helység ezektõl kissé északnyugatra kereshetõ.

Üzleti ajánlat:


Kedves Vendég!


Bízom benne, mire végigolvassa a sok-sok érdekes és hasznos információk sorát, kedvet kap arra, hogy személyesen is ellátogasson hozzánk, és meggyõzõdjön Mány és a környezõ táj szépségeirõl, a mányi borok zamatáról és az itt élõ barátságos emberek vendégszeretetérõl, amelyet sajnos a honlap, az informatika még jelenleg nem tud Önhöz eljuttatni.




Oldalainkat folyamatosan aktualizáljuk, ezért ha pontos és naprakész információkra van szüksége, tisztelettel kérem, hogy a továbbiakban is keresse fel weblapunkat. Szívesen fogadjuk észrevételeit, ötleteit, amelyet az e-mail küldõ szolgáltatás igénybevételével közvetlenül a polgármesteri hivatalba küldhet.

Kellemes barangolást, hasznos idõtöltést kívánok Önnek!


Galéria,könyvtár,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzatio feladatok ellátása.

Cégnév: Mány Község Önkormányzata
Székhely: 2065 Mány Rákóczi u. 67
Levelezési cím: 2065 Mány Rákóczi u. 67
Telefon:
mobil: 22/ 350-143
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©