Martonvásár Város Önkormányzata

Martonvásár Város Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Martonvásár Európa térképének igen kicsiny, mégis sokak által számon tartott nagy vonzerejû központja. A 5349 lakosú város Magyarország szívében. Budapesttõl 30 kilométerre, az M7-es autópálya és az ugyancsak Balaton felé tartó mûút mentén fekszik.
E sajátos szépségû és mezõgazdasági szempontból különösen értékes pannon föld a letelepülni vágyókat õsidõk óta vonzza. Villa Forum Martini, azaz Márton Vására falu már 1268-ban "vásáros hely" volt, e virágzó piacközpont azonban a török idõkben teljesen elpusztult.


A mai Martonvásár kialakulását a Brunszvik családnak köszönheti, melynek tagjai az 1700-es évek második felében igazi honfoglalói elszántsággal telepítették újra a kihalt falut, és teremtettek ismét civilizációt az elvadult, mocsaras és kopár pusztán. E 18. századi "honalapítás" idejébõl való a Jung József által tervezett barokk katolikus templom (1774-1776). Díszítésén a freskófestõ J. Cimball, a szobrász A. Tabota és az oltárképfestõ F. I. Leicher dolgozott), és az eredetileg szintén barokk kastély, amelyet 1870 körül építettek át neogót stílusban. A 18. századi angolkert mai, impozáns formáját az 1810-es években H. Nebbien tervei alapján nyerte el.




Martonvásár, a haladó gondolkodású mûvészetpártoló Brunszvik grófok egykori rezidenciális helye ritka értékû egyetemes zenetörténeti emléket õriz: a múlt század legelsõ éveiben itt vendégeskedett a halhatatlan szenei géniusz, Ludwig van Beethoven. Egyes vélemények szerint 1806-ban itt fejezte be a barátjának, Brunszvik Ferencnek dedikált híres Appassionata szonátát. A gróf nõvérei, Teréz és Jozefin a zeneköltõ tehetséges tanítványai voltak. Levelek egész sora tanúskodik arról a szenvedélyes szerelemrõl, amely Beethovent az "Egyedüli Kedves"-hez Brunszvik Jozefinhez fûzte.


Martonvásár nevezetessége a Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete is, amely a község, mint agrár-kutatóbázis nevét a határokon túl is ismertté tette.

A község büszkesége a nemzetközi hírû Százszorszép együttes, amely a magyar népi táncmûvészet hagyományait népszerûsíti. A hagyományõrzés, pontosabban a gazdag múltra visszatekintõ Martonvásár emlékeinek ápolása a célja az 1991 óra évente megrendezett

"Martonvásári Napok"-nak
is. E színvonalas és sokféle programot (zene, sport, néptánc, kiállítások, stb.) kínáló rendezvénysorozattal várja a község évrõl-évre a július végén idelátogatókat.
A programokról és rendezvényekrõl májustól szeptemberig az évente kiadott

"Martonvásári Nyár"

címû kiadványban jelenik meg részletes információ.




Ízelítõül álljon itt néhány programajánlat:
- Séta a 18. század végén épült Brunszvik-kastélyt körülölelõ angolkertben (természetvédelmi terület).
- Látogatás a kastélyban található Beethoven Múzeumba és Közép-Európa egyetlen Óvoda Múzeumába.
- Teniszezés a bérelhetõ teniszpályákon.






Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása

Cégnév: Martonvásár Város Önkormányzata
Székhely: 2462 Martonvásár Budai út 13.
Levelezési cím: 2462 Martonvásár Budai út 13.
Telefon:
mobil: 22/460-004
Weboldal: www.martonvasar.hu

Minden jog fenntartva 2024©