Mór Város Önkormányzata

Mór Város Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Mórnak és közvetlen környékének a honfoglalást, sõt az államalapítást megelõzõ történetérõl nem sokat tudunk. a legkorábbi ténylegesen ismert eszközök, tárgyak az újkõkorból származnak. Mór és Csókakõ térségében ezen idõszakra tehetõ az elsõ falvak megjelenése. Az írott történelem elõtti korok egyik utolsó szakaszában, Krisztus elõtt 800 körül Kelet-Európa felõl érkezõ törzsek foglalták el a Kárpát-medencét. A késõ vaskor kezdetén, a Krisztus elõtti IV. század elsõ évtizedeiben feltehetõen a Rajna-vidékrõl érkezõ kelták szállták meg a területet." A Móri-árokban átvezetõ közlekedési útvonalnak a rómaiak korában is nagy jelentõsége volt. A történelmi leletek szerint Mór és térsége lakott hely a magyar államalapítás korai idõszakában. A veszprémi püspökség 1246. évi jegyzõkönyve említést tesz a város régi templomáról, amelyet I. István király építtetett.

Mór népessége alapítástól kezdve magyar volt, csak a török kiûzése után, 1698-ban kezdte meg az új földesúr, a német Hochburg-család a németek betelepítését, mivel a magyarokat a törökök megszállása megtizedelte.
Mór nevének eredete pontosan nem állapítható meg. A legvalószínûbb, hogy a várost a Móri család alapította, s tõle kapta a nevet is. A település elõször királyi, majd 1080-tól kb. 250 évig püspöki birtok volt. Károly Róbert 1327. november 1-én Csókakõ várához, mint királyi birtokhoz csatolta. 1430-ban elõször a Rozgonyiak birtokolták, majd a mohácsi csatavesztés után birtokosa Kanizsai László lett. Szulejmán szultán 1543-ban Esztergom elfoglalása után bevette Mórt és Csókakõt is és csak 1688-ban szûnt meg a 145 évig tartó török uralom.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.A magyar kisvárosok egyik gyöngyszeme a közel 15.000 lakosú Mór, Magyarország Közép-dunántúli részén, a Vértes és Bakony-hegység közötti völgyben fekszik, a fõvárostól megközelítõleg 85 km-re. A honlap segítségével egyre többet tudunk Önnek bemutatni városunk múltjáról, jelenérõl és tájékoztatjuk a jövõrõl szóló elképzeléseinkrõl is. Ismerkedjen meg mindennapjainkkal, örömeinkkel, terveinkkel!

Az információt közös erõforrásnak tekintjük, mely szakmai, gazdasági jelentõségén túl a nyitottság, a nyilvánosság, a partnerség legfontosabb biztosítéka.


Célunk, hogy Mór Város Honlapja hiteles, naprakész információkat juttasson el a polgárokhoz és a gazdaság szereplõihez. Bízom abban, hogy honlapunkat böngészve sikerült felkeltenem érdeklõdését városunk iránt, és rövidesen Önt is vendégül láthatjuk Móron, az Ezerjó hazájában. Az itt élõk vendégszeretete, a borászati és nemzetiségi hagyományok, a képzõ- és iparmûvészet, valamint a zenei kultúra ápolása, a város folyamatosan szépülõ, emberközeli arculata egyre vonzóbbá teszik Mórt az idelátogatók számára.


Szeretnénk, ha a Kedves Látogató, akár a honlapunkon keresztül, akár személyesen, - még ha csak egy kis idõre is - de otthonra lelne közöttünk.


Cégnév: Mór Város Önkormányzata
Székhely: 8060 Mór, Szent István tér 6.
Levelezési cím: 8060 Mór, Szent István tér 6.
Telefon:
mobil: 22/560-822
Weboldal: www.mor.hu
Email:

Minden jog fenntartva 2024©