Bőny Község Önkormányzata

Bőny Község Önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A község határában néhány évtizeddel ezelõtt végzett kutatófúrások során melegvizes forrást találtak, melyet akkor lezártak. Az elsõ emlékek, amelyek a térség lakott voltára utalnak, az újabb kõkorszakból származnak. A múltban végzett kutatások a bronzkorból származó eszközöket, fegyvereket hoztak a felszínre Szõlõhegyben, Örkénypusztán és Györgyházán. A rómaiak uralma idején a terület lakott térség volt, aminek ékes bizonyítéka a gyõri Kõtárban megtekinthetõ síremlék.

Bõny nevével egy 1235-ben kiadott oklevélben találkoztunk Buun, majd 1240-ben Buhun alakban. A település neve valószínûleg a Bõ személynévbõl ered, amely feltehetõen a térségben birtokkal rendelkezõ családot jelölik. A Bõ név török eredetû, jelentése nemzetségfõ.

A mai Bõny területén a 13. századtól kezdve önálló településként találkozunk Örkény nevével, melyet oklevelek elõször 1220-ban Irkin, majd 1222-ben Vrken néven jelöltek. Fontos állomásként szerepel Örkény múltjában az 1391. esztendõ, ugyanis ekkor készült el a Szent Mihály arkangyal tiszteletére épített templom, amely mintegy 18 lépés átmérõjû kör alakú építmény volt. A település életének legnehezebb korszakai közé sorolható a török hódoltság idõszaka, amikor Bõny és Örkény minden bizonnyal lakatlanná vált. Az 1700-as évek végén megkezdõdik a térség számos kisebb településének egyesítése.



Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.Magyarország északnyugati részén, a Bakony-ér mellett, Gyõrtõl 19 km-re helyezkedik el. A település a megye keleti szegletében helyezkedik el, Gyõr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye határán. A község a 15 km-re levõ Gyõr vonzáskörzetébe tartozik. Az M1-es autópálya nyugati irányban 8 km, északi irányban 5 km távolságra kerüli el Bõnyt. A községnek nincs vasúti összeköttetése. A legközelebbi vasútállomás Nagyszentjánoson, illetve Gyõrben található. A falutól mindössze 11 km-re fekszik Bábolna városa. Az éghajlata erõsen kontinentális jellegû. A falu mellett folyik az év nagy részében jelentéktelen vízhozamú Bakonyér, amely a múltban áradásaival komoly károkat okozott. Az idõjárás viszonylagos szélsõségességével is magyarázható, hogy a XX. század fordulóján az egyik legjelentõsebb háziállat az igénytelen juh volt a településen. Létezik még egy ritkaságnak számító õsdiófás terület.

Cégnév: Bőny Község Önkormányzata
Székhely: 9073 Bõny, Rákóczi u. 10.
Levelezési cím: 9073 Bõny, Rákóczi u. 10.
Telefon:
mobil: (96) 547-013
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©