Hédervár Község Önkormányzata

Hédervár Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Ez a település volt a középkori Szigetköz egykori központja, a település története összefonódott a Héderváry család múltjával és a Szigetközt sújtó gyakori árvizekkel.

1145-ben alapították, de a környék már a bronzkorban is lakott volt. A római korban a Mosoni-Duna mellett õrtornyok sokasága biztosította az Imperium Romanum védelmét, a limes õrtornyai 20-30 mérföldenként álltak, így a „Zsidó-dombon” is feltártak egyet 1961-ben. Itt ennek a vízzel körülvett dombnak a magaslatán találták meg a Héderváryak elsõ várának helyét. Kézai Simon és a mûvébõl merítõ késõbbi krónikásaíróink Géza fejedelem idejére teszik a német, Hainburgból származó Volfer (Wolfger) és Héder (Hedirich, Hederich) lovagoknak Magyarországra történõ bejövetelét. Volfer Küszin hegyét és környékét ( Güsszinget, a mai Németújvárt), míg Héder a Gyõr melletti Dunaszigetét( Szigetközt)kapta adományul. Az újabb kutatások megállapítása szerint azonban e két testvér II. Géza király uralkodásának idején telepedett le hazánkban. Ezt bizonyítja Volfernek az 1157. évi adománylevele is, amellyel Küszin hegyén Szûz Mária tiszteletére monostort alapított.

Héder comes - A Héderváry család õse - eredményesen vette ki részét a trónviszályok kapcsán szerezhetõ birtokokból és címekbõl 1146.-ban mint ispán, 1150-1157 között II. Géza udvarbírója és 1162-ben III. István nádoraként szerepelt. Ebben az idõben építhette fel a Héder várát. Várnagyát egy 1395-ben kelt oklevél ,,Castellanus magistri Johannis filii Hedrici de Hedrehuara„ néven említi. Ebben a tisztségben 1418-ban Kis Péter és Cheylye Domokos, 1455-ben Fodor László szerepel, a vár pedig ,,Castrum Hedrehuara”, 1484-ben ,,Castrum Hedrewara„ alakban fordul elõ.A család egyik híres tagja az a Dezsõ, aki 1338-ban a havasalföldi hadjárat során ruhát cserélt, és mentette meg Károly Róbert életét. Utódaik is magas tisztséget töltöttek be. Világi és egyházi méltóságok sorát adta a család az országnak, János gyõri és László egri pöspök a legmagasabb rangra emelkedetteket képviseli. A királyi tisztségviselõk közül kiemelkedik Lõrinc, aki Zsigmond király utolsó nádora.

A család hírhedt, híres leszármazottja Héderváry Kont István - aki a legendákban szabadságharcos és hõsként szerepel - részt vett a Luxemburgi Zsigmond királyunk elleni összesküvésben, Durazzói Kis Károlyt támogatta, ezért kétszáz társával együtt kivégezték 1393-ban./Emlékét õrzi a Kont fa/ A család másik tagja, Héderváry János, gyõri püspök építteti a gyõri székesegyház melleti Héderváry kápolnát.

A falu 1443-1529-ig, majd 1658-1886-ig mezõvárosi rangot kapott. Héderváry Ozsvát fia, II. Ferenc, 1521-ben nándorfehérvári kapitány e vár hûtlen elhagyásának vádja miatt II. Lajos minden vagyonától megfosztotta, és Héder várát, tartozékaival együtt Laki Bakics Pálnak adományozta. Hédervári Ferencet a mai történetírás már felmentette a ráaggatott vádak alól, de akkor a védelmi erõk elégtelensége, a magyar hadvezetés tehetetlensége miatt fel kellett adni a középkori Magyarország déli kapuját.

Bakics Pál a Héderváryakkal vívott küzdelme során 1534 decemberében a középkori kõvárat és az új várkastélyt is leromboltatta. Ebben az idõben szinte az egész környék áttért a református hitre és a katolikus központok átmeneti mûködési zavara miatt a 17. századi erõszakos ellenreformációig szabadon mûködhetett. Itt székel Mérey Mihály lutheránus püspök 1544-ben. Amikor azonban Héderváry István 1541-ben átpártolt I. Ferdinándhoz, ezt a birtokát is visszakapta. Héderváry János valószínûleg 1578-ban fejezte be a lerombolt várkastély újjáépítését és kibõvítését. Héderváry István, aki Eszterházy Miklós nádor sógora, birtokait visszaszerzi, 1620-ban rekaotlizál és a környéket erõszakkal visszatéríti katolikus hitre.

Héderváry István leányát, Katalint, Lósi Viczay János vette feleségül 1685-ben, aki így a Héderváry családnak ezt a birtokát is megszerezte. Viczay Mihály és fia az 1755-ben meginduló átépítés során feltöltötték a várárkot és nyugat felé bõvítették a várat. Az udvarát folyosó szélességgel csökkentve, az egykori árok helyén háromszintes, egytraktusos szárnyat emeltek, sarkaira négyszögû tornyokat illesztettek. Az udvar déli oldalára, a kapu fölé háromszintes szárny került, újabb emeletet húztak az északi reneszánsz palotára, elfalazva annak nyitott folyosóját. Ide került a barokk díszlépcsõ. A homlokzati architektúra kialakítása során a reneszánsz ablakokat elfalazták és egységes barokk képet alakítottak ki. Ekkor került az új nyugati szárny végébe a két szintet átfogó, díszesen kifestett kápolna is. Viczay szenvedélyes éremgyûjtõ volt, így Hédervár neve bekerült az akkori nemzetközi érmész-katalógusokba is. 1775-ben jelent meg Bécsben Eckhelnek a „Numi veteres anecdoti musei Caesaroe - Vindobonensi” címû mûve, amelyben a hédervári gyûjteményt az Európában is ritka múzeumok közé sorolta. Gróf Héderváry-Viczay Héder Széchenyi Istvánnal és Battyhány Lajossal utazott ifjúkorában és egy Gyõr megyei múzeumot akart létre hozni.1873-ban azonban meghalt, és gyûjteményét elárverezik.

Örököse gróf Khuen-Héderváry Károly- késõbbi magyar miniszterelnök!- lett, aki 1874-ben kisebb átalakítást végeztetett a kastélyon belül, majd Möller István építész tervei alapján 1906-1907-ben átépítette a kastélyt. Ekkor készült a déli szárnyban a reprezentatív nagyterem, a Vadászterem, a szalonok sora a keleti szárnyban és a régi toronyban, valamint a korábbi helyén a ma is látható díszlépcsõ. A hagyomány szerint elõször találtak itt az országban burgonyabogarat. Emlékét ma egy szobor is õrzi, talán az egyetlen bogarat ábrázoló szobor az egész országban... 1891-ben a „kisközség” Gyõr vármegye tósziget-csilizközi járásában, 928 magyar lakossal, posta- és táviróhivatallal, postatakarékpénztárral.

A II. világháború során a kastélyba elõször a német nagykövetség vette be magát, majd szovjet hadikórházként mûködtették.Késõbb iskolaként üzemeltették. A felújított épület ma szálloda.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Köszöntöm Önt kalandozása, keresgélése közben megújult honlapunkon. Egy olyan gyönyörû kis tájra hívjuk Önt, amely egyedülálló nemcsak Szigetközben, hanem Magyarországon is. Hédervár, Gyõr és Mosonmagyaróvár között a Mosoni Duna és a nagy Duna folyó ölelésében, annak szívében elhelyezkedõ 1145-ben alapított központi település. Nálunk megtalálja hazánk legidõsebb kocsányos tölgyfáját, egyedülálló Lorettói kápolnát, rejtelmesen izgalmas várkastélyt, a Zsigmond király elleni összeesküvés helyszínét, Magyarország miniszterelnökének sírhelyét, fõcserkészének kopjafáját. Folytathatnám, de inkább személyesen várjuk, szeretettel látjuk! Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Hédervár Község Önkormányzata
Székhely: 9178 Hédervár Fõ u. 42.
Levelezési cím: 9178 Hédervár Fõ u. 42.
Telefon:
mobil: 96/215 388, 96/571 040
Weboldal: www.hedervar.hu

Minden jog fenntartva 2024©