Kunsziget Község Önkormányzata

Kunsziget Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A község 1443-ban Zyeth néven szerepel a Héderváry család levéltárában található birtokmegosztási oklevélen. 1609-tõl 1882-ig Öttevény Sziget, majd ezután Kunsziget az elnevezése. Az elnevezés kialakulásának oka, hogy a település a számtalan Duna-sziget egyike volt, kevés lélekszámú lakossággal. A folyó szabályozása elõtt számtalan ága hálózta be területét. Elsõ elõfordulása Öttevénysziget néven Ásvány, Ráró, Zsejke, Szentpál, Dunaszeg, Ladamér, Zámoly, Újfalu, Szabadi, Sziget, Öttevény, Gyõr és Kisbarát helységek társaságában 1443-ból való, mint a Héderváry család szállásbirtokainak egyike. Ekkor ugyanis "a Budai káptalan elõtt Héderváry Lõrincz nádor és fia, Imre macsói bán, másfelõl Tamásy János vajda fia, Henrik új egyezségre lépnek, hogyha bármelyikük magtalanul halna meg, összes birtokai osztatlanul a másik félre szálljanak." A helység lakói ebben az idõben magyarok voltak. A mohácsi vészt követõ idõben földesura Héderváry István, Zápolya párti. Ugyanis Héderváry Istvánt, mint nándorfehérvári bánt, a vár hanyag kezelése miatt II. Lajos fõ-, és jószágvesztésre ítélte, ezért az II. Lajos halála után Zápolya párti lett.

Késõbb I. Ferdinánd szigetközi birtokaitól megfosztja és azokat Bakits Pál huszárkapitánynak adja. Az õsi birtokot Lõrinc és György szerzik vissza. Öttevénysziget Lõrincé lesz, aki e helyen kastélyt és templomot építtetett. Halála után a Bakicsok birtokába kerül a falu, akik a kastélyt lerombolják. A reformáció idején a falu új földesura, Czobor Imre vallására az evangélikus hitre tér át. Az õsi birtokokat Lõrinc fia, János szerzi vissza. A felekezeti villongások következtében pusztul a falu.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Magyarország északnyugati részén, a Mosoni-Duna jobb partján helyezkedik el,a történelmi, földrajzi tájegységben Tóközben Gyõrtõl 15 km-re.

Cégnév: Kunsziget Község Önkormányzata
Székhely: 9184 Kunsziget, József Attila utca 2.
Levelezési cím: 9184 Kunsziget, József Attila utca 2.
Telefon:
mobil: (96) 485-040
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©