Öttevény Község Önkormányzata

Öttevény Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Öttevény a történeti-földrajzi Tóköz területén, a Mosoni-Duna jobb partján és a Rábca folyó kiöntése között helyezkedik el, Gyõrtõl 14 km-re nyugatra. Nevét a történeti irodalom és a hagyomány szerint valószínûleg a Mosoni-Duna és a Rábca folyó szigetei és a kiöntések által idehozott hordaléktól, öntevénytõl nyerte. Sokáig Öreg-Öttevénynek is hívták.


Római kõ a régi idõkbõl

Zsigmond király


A római uralom idején õrállomás volt, melynek nyomai évszázadokon keresztül fellelhetõk voltak. Ebben az idõben Quadrata néven szerepelt. Legrégebbi okleveles említése 1321-bõl származik, amikor „Villa Wetewjn” néven szerepel. Ekkor népes helyként említik. 1379-ben már a Tóköz és a Szigetköz legnagyobb birtokos családjának, a Héderváryaknak a birtoka. 1421-ben Zsigmond király egyik oklevele „Eyteven” néven említi, mint a Héderváryak birtokát. 1481-ben a falu a Szentgyörgyi grófoké. 1619-ben Zavay Tamás járási szolgabíró jelenti, hogy a tûzvész elpusztította a községet, s emiatt le kellett szállítani a lakosság adóját. 1623-ban egy birtok-foglalás kapcsán a bakonybéli apátság is birtokosaként szerepel.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Sok - sok szeretettel köszöntjük Öttevény Község honlapján ! Mint polgármester és mint magánember is létfontosságúnak tartom, hogy a mai kornak megfelelõen mi is bemutatkozzunk és egyben kaput nyissunk a világ felé. A következõ oldalakon szeretnénk minden hasznos információt közreadni településünkrõl az idelátogató embereknek. Kérem ha tehetik idõzzenek el oldalainkon , hisz szeretnénk bemutatni múltunkat , jelenünket, és távlati terveinket. Az elsõ igazi adat , mely településünkrõl szól elõször 1210-ben szerepel az oklevelekben.

Az akkori latin elnevezés "via parata" ami annyit jelent, hogy készített út, öntött út. Igen , a mi kis falunk a népek országútja mellett fekszik és bizony sokat tudna mesélni a múltról. Ahhoz , hogy jövõnknek mesterei lehessünk ismernünk kell a múltunkat . E gondolatok közben döbbentem rá arra , bizony sokkal többet kellene tudni szülõfalunkról. " Hiszen nincs jövõje az olyan nemzetnek amely nem ismeri , nem becsüli múltját. Csak akkor állhat magabiztosan , ha élnek gyökerei".

Múlnak az évek , évtizedek, évszázadok és nemzedékek váltják egymást. Bizony néha elfeledkezünk átadni egymásnak azt a sok információt ami velünk elõdeinkrõl , õseinkrõl szólt. Most az elkövetkezendõ oldalakon szeretném mindezt az én lehetõségeimmel és természetesen a honlapkészítõ kiváló szakemberek segítségével pótolni , és egyben szeretettel gondolni azokra akik oly sokat tettek hazájukért, falujukért.

Én nagyon bízom abban , hogy hasznos információkkal eddig nem ismert dolgokkal sikerül felkelteni minden kedves honlapunkra látogató érdeklõdõ figyelmét. Bízom abban is , hogy az itt olvasott és látottak alapján ellátogatnak településünkre és megismerhetik illetve tapasztalhatják vendégszeretetünket. Szeretettel várjuk Önöket szép kis falunkba Öttevényre!

Cégnév: Öttevény Község Önkormányzata
Székhely: 9153 Öttevény Fõ utca 100.
Levelezési cím: 9153 Öttevény Fõ utca 100.
Telefon:
mobil:
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©