Pereszteg Község Önkormányzata

Pereszteg Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladat ellátása.

Céginformáció:
Pereszteg Elsõ írásos említése 1291-bõl való, Nagycenkkel kapcsolatos oklevélen szerepel „Perezteg” néven. 1326-ig a soproni vár tartozéka volt, ekkor I. Károly Kanizsay Lõrincnek adományozta. 1454-ben a cseh husziták feléget-ték további 15 községgel együtt. 1536-ban a Nádasdyak kezére került, ez idõ tájt a lakosság tiszta magyar. Az 1623-ban Csepregen alakult molnár céh alapító okmánya szerint a községben két malom mûködött az Ikva patakon. Az 1659. évi egyházlátogatási jegyzõkönyv szerint Szent Miklós a plébánia védõszentje, és a templom restaurálásra szorul. 1660 körül Nádasdy Ferenc gróf 5 jobbágyhelyet adott Székelyi Istvánnak. 1677-ben a Széchenyiek vásárolták meg. 1683-ban, a törökök átvonulásakor 60 elhagyott ház volt a községben, 1706-ban pedig a labancok, majd a kurucok pusztították a helységet. 1715-ben a Széchenyiek mellett a Székelyi-család és a plébánia volt a birtokos. A falu népi összetétele mai formájában a 17. században végbement betelepülések hatására alakult ki, miután a 16. század közepén a lakosság még tiszta magyar volt. 1697-tõl magyar iskola mûködött a községben. 1728-ban már 42 horvát, 20 német nevet viselõ családfõ volt itt a 34 magyar mellett. A 18. század közepén az erdõirtás virágkora erõsen vonzotta a németséget, amely az erdõirtás konjunktúrájának letûntével továbbállt. 1740-ben Székelyi Antal Sopron megye esküdtje volt. A Széchenyiek ez idõben osztozkodtak, és Pereszteg Schmidegg Frigyesnének szül. Széchényi Jozefának birtokába került. 1796-ban gróf Széchényi Ferenc Schmidegg Lászlótól 115000 forintért visszavásárolta. 1806-ban újjáépíttette a templomot. 1820-ban mint hitbizomány István testvérének, Lajosnak jutott a peresztegi rész. Lajos gróf Horpács mellett sokszor tartózkodott peresztegi kastélyában is, István gyakran meglátogatta bátyját. Lajos 1830-ban a cenki Ikva patakról Peresztegig malomárkot ásatott és új malmot építtetett. Az 1904-ben megindult országos kivándorlási láz Pereszteget is elérte, 28 fõ vándorolt ki Amerikába szerencsét próbálni, Szécsénybõl 9 fõ távozott.

Sopronszécsény Elsõ írásos említése „Zechun” néven 1261-bõl, majd „Zechen” néven 1331-ben származik. A középkorban az Osl nemzetséghez tartozó Pinnyeyek birtokolják, majd a 16. században leányágon a Zalay-családé lett. 1529-ben a törökök átvonulásakor teljesen elpusztult. 1549.évi ház-számláláskor több nemes birtoka. 1580-ban a Lászlóvits család volt birtokos. Leányuk Niczky István neje lett, így a Niczkyek, majd a Zeke család, késõbb a Tallián és Vízkelety családok lettek a birtokosok. A községnek sem bora, sem erdeje nem volt. 1894 óta mûködött iskola az egyik kis házacska termében.

Üzleti ajánlat:
Polgármesteri köszöntõ

Köszöntöm Önt Tisztelt látogató! Megtisztelõ számomra, hogy felkereste községünk honlapját és érdeklõdik múltja, jelene és jövõje iránt. Õszintén remélem, hogy a folyamatosan aktualizált honlapunkon közreadott információink segítik Önt abban, hogy részletesen megismerje ezt a szép falut, s kedvet adnak Önnek ahhoz, hogy személyesen is ellátogasson hozzánk. A kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás újszerû dimenziói nyílnak meg mindannyiunk számára, hiszen személyes találkozások nélkül is megismerhetjük egymást, barátságokat köthetünk, értékes üzleti kapcsolatok alakulhatnak ki közöttünk, s ami a legfontosabb, hogy Ön figyelemmel tudja kísérni a község életét és fejlõdését. Remélem, hogy honlapunkon mindig friss információkat talál, s kívánom, hogy képzeletben érezze nagyon jól magát nálunk. S ha csak egy kicsit is sikerült felkeltenünk érdeklõdését, akkor nemcsak egy Internet-vendégnek örülhetünk, hanem egy közeljövõbeli „személyes” találkozás eredményeképpen egy baráttal is gazdagabbak leszünk, aki segíthet lakóhelyünk információit barátaihoz, ismerõseihez, újabb érdeklõdõkhöz eljuttatni! Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladat ellátása.



Cégnév: Pereszteg Község Önkormányzata
Székhely: 9485 Pereszteg, Ady Endre utca 1.
Levelezési cím: 9485 Pereszteg, Ady Endre utca 1.
Telefon:
mobil: 99/532-040
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©