Sáránd Község Önkormányzata

Sáránd Község Önkormányzata Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A település nevének elsõ megemlítése, még Sarang formájában 1219-bõl való, majd a váradi egyházmegye évkönyvei szerint a XIII. század végén a faluban már szervezett egyház és templom volt. Elsõ ismert birtokosa Márton úr, késõbb Bakó, akirõl sokáig Bakó-Sárángnak is nevezték a helységet. A XVI. században magánföldesúri birtok, 1552-ben Czibak Imréé és Sárándi Mihály örököseié. A település a hajdúkiváltságokat a XVII. század elején kapta meg (egyes források szerint 1605-ben Bocskai Istvántól), az azonban biztos, hogy az erdélyi törvénytár (Approbata Constitutiones) 1626-ban már a hajdúvárosok sorában említi. A közeli Nagyvárad török kézre kerülése után a lakosok a törököknek dézsmát és harminc magyar forint cenzust fizettek. A török kiegyezése után a település kiváltságait a bécsi udvar nem ismerte el, és a király a XVIII. század elején a falut az elmaradt nádori fizetés fejében zálogba Eszterházy Pál nádornak adományozta, s õ Sárándot a derecskei uradalmához csatolta. A lakosság azonban nem feledkezett meg városa hajdújogáról, és továbbra is használták a hajdúvárosi múltra utaló pecsétnyomót. A település címere az egykori hajdúvárosi múltra utal. A címerpajzsban egy támadóvívó állásban elhelyezkedõ, jellegzetes hajdúsüveget viselõ, kardot tartó hajdú vitéz képe látható, címersisakként pedig három pántos vitézi nyílt sisakot jelenítenek meg. A sisakdísz - a szokásostól eltérõen - nem a címerképet ismétli meg, hanem a kor jellegzetes fecskefarkú hadilobogóját. A zászlórúd két oldalán egyenletesen elosztva az 1694-es évszám olvasható.

Üzleti ajánlat:
Tisztelettel köszöntöm a Sáránd Község megújult weboldalára látogató internetezõket településünk 2400 lakója nevében is. Nagyon örülök, hogy ilyen formában is fenntarthatjuk a kapcsolatot a minket körülvevõ szûkebb - és ami egy webportál lényege - tágabb világgal. Remélem hasznos információkat találnak itt rólunk. Mivel már régóta vagyok itt polgármester, kijelenthetem, hogy - bár nem túl nagy település vagyunk - megvan a lehetõség a fejlõdésre. Az utóbbi idõben Sáránd olyan községgé vált, amely vonzza a városból kiköltözni vágyókat. Emiatt is a lakosság száma évrõl évre - ha nem is nagy mértékben, de - emelkedik.

Fejlett infrastruktúránk (több, mint 98%-os a portalanított utak aránya, elérhetõ a vezetékes gáz, a telefon, a kábeltelevízió, a szélessávú internet és nemsokára elindul a csatornázási program) ideális lehet a vállalkozók, vállalatok számára is. S ekkor még nem is említettem a hagyományos sárándi vendégszeretetet, a finom ételeket. Még saját "ételkülönlegességünk" is van: ez a gombóta. Érdemes megkóstolni!
S érdemes "belekóstolni" a sárándi életbe is, akár csak egy látogatás erejéig! Szeretettel várunk minden érdeklõdõt!
Galéria,turizmus,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Cégnév: Sáránd Község Önkormányzata
Székhely: 4272 Sáránd Nagy u.44.
Levelezési cím: 4272 Sáránd Nagy u.44.
Telefon:
mobil:
Weboldal: www.sarand.hu

Minden jog fenntartva 2024©