Gyöngyös Városi Polgármesteri Hivatal

Gyöngyös Városi Polgármesteri Hivatal Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Gyöngyös város rövid története

Gyöngyös nevét az oklevelek elõször 1261-ben „Gungus” -ként említik. Károly Róbert király 1334-ben Szécsénnyel és Rimaszombattal egy idõben, az addig falusias települést mezõvárosi rangra emelte.

A szõlõmûvelés és a bortermelés, a városon Budáról keletre vezetõ, és késõbb a hegységbõl délre induló kereskedelmi utak metszésében fekvõ állandó piaca miatt a város, kedvezõ fekvése és Budával azonos városi kiváltságai miatt gyorsan fejlõdésnek indult, így Gyöngyös 1334 és 1848 között a Mátravidék legfontosabb települése lett.
Késõbb kialakult céhes ipara, fontos piaca és élénk kereskedelme, szõlészete és borászata miatt már akkor je-lentõs számú lakóssága miatt itt megtelepült ferencesek az 1400 években templomot és kolostort építettek, így a város központi szerepe megerõsödött és ezzel is magyarázható, hogy 1461-ben I. Mátyás, majd 1490-ben II. Ulászló király is megfordult falai között.

1546-tól 1687-ig Gyöngyös szultáni tulajdon révén a török uralom alatt viszonylag békésebb körülmények között éltek, mint a hódoltság más területein, így a kereskedelem és a szõlészet-borászat és a céhes ipar tovább fejlõdött. A lakosság többségét alkotó szõlõmûvelõk szabadon kereskedhettek boraikkal a három részre szakadt ország területén, amihez királyainktól 1536,
1608/9 és 1670-ben kiváltságleveleket is kaptak.

A Rákóczi féle szabadságharc idején a város a Fejedelem oldalán állt, aki személyesen is több alkalommal fordult meg falai között. 1708 és 1710 között a városban és környékén is súlyos pestisjárvány dúlt, aminek áldozata lett Vak Bottyán János tábornok is, akit 1709-ben a gyöngyösi ferences templomban helyeztek örök nyugalomra. 1849 április 1-én Gyöngyösön, az Orczy kastélyban tanácskozott Görgey Artur vezetésével a honvéd tábornoki kar és hozott döntést a tavaszi hadjárat terveirõl, két nappal késõbb Kossuth Lajos járt Gyöngyösön. A város fejlõdését visszavetette, hogy a Pest-Hatvan-Miskolc-Kassa vasúti fõvonal elkerülte a várost, az csak 1870-ben kapott egy Vámosgyörkrõl leágazó szárnyvonalat.


Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása

Cégnév: Gyöngyös Városi Polgármesteri Hivatal
Székhely: 3200 Gyöngyös Eszperantó utca 6.
Levelezési cím: 3200 Gyöngyös Eszperantó utca 6.
Telefon:
mobil: 37/510-375
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©