Parád Nagyközség Önkormányzata

Parád Nagyközség Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Parád elsõ írásos említése csak 1549-bõl való, ezidõtájt az Országh Miklós fõnemes birtokában levõ debrõi uradalomhoz tartozik. Debrõ várának pusztulása után Ónod várához kerül a birtok, az ónodi uradalom részeként jut Parád is az egyik legismertebb magyar fõnemesi család, a Rákócziak birtokába 1603-ban. A XVII. század elején a késõbbi erdélyi fejedelem, Rákóczi Zsigmond volt a birtokos - majd egy évszázadon át a Rákócziaké volt a terület.
Birtokosai közé tartozott az évszázadok során az Országh, a Grassalkovich, az Orczy és a Károlyi család. A XVII. század végére az amúgy is kis lélekszámú falu a küzdelmekben, mely Eger város visszafoglalásáért zajlik a török ellen, elnéptelenedik. Az újraéledõ és lélekszámban lassan növekvõ falu lesz egyebek között a Grassalkovichok és az Orezyak kezén, majd 1847-tõl mintegy száz éven át a Károlyi család birtokában marad, a Károlyiak uradalmi székhelye volt.

Településtörténeti szempontból fontos esemény következett be 1708-ban, amikor II. Rákóczi Ferenc a Somhegy alatt üveghutát létesített, az üveggyártást mai napig mûvelik Parád szomszédságában. 1763-ban Markhot Ferenc, Heves megye tisztiorvosa timsó tartalmú ásványvizet fedezett fel. A timsógyár 1778-ban kezdte meg mûködését. A víz kihasználásának következtében megszületik egy új településrész: Parádfürdõ. A gyógyfürdõ is ebben az évben nyitott, a fürdõvendégek számára épített vendégház folyamatosan bõvült. Az elsõ fürdõházat 1795-ben építették. 1797-ben Kitaibel Pál, a magyar botanika egyik legnagyobb alakja, cikke nyomán Európa-szerte híressé vált a fürdõhely. Parádfürdõ 250 éve részese a magyar gyógyfürdõkultúrának. Az elsõ fürdõk a XVIII. század végén épültek, gyógyvizét 1813-tól gyógyászati célokra is használják

Az épületek közül építészeti szempontból a neoklasszicista stílusú üdülõszárny /a kor jeles magyar építésze, Ybl Miklós tervezte / emelkedik ki, illetve a Károlyiak számára készített német reneszánsz stílusban épített kastély, mely Parád szomszédságában, Parádsasváron van. Ugyancsak Ybl munka Parádfürdon a Károlyiaknak készített Cifra istálló is - ma kocsimúzeum és méntelep van benne.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Kedves Olvasó!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önt Parádon, Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi helyén, a palócok központjában. Parád földrajzilag és közigazgatásilag is több községbõl (Parád, Parádfürdõ, Parádóhuta) egybeforrt település,

gyógyvizeirõl és népkultúrájáról híres üdülõhely, mely a festõi szépségû Heves megye legszebb részén, a Mátra északi lábánál, a Fehérkõ, a Jámborhegy és a Kékes csúcsának tövében, a Tarna patak széles völgyében, erdõk lombtengerében, hegyvonulatok oltalmában hosszan elnyúlva búvik meg, a 24-es számú fõút mentén.

A természet itt minden évszakban bõkezû az itt élõkhöz, az idelátogatókhoz: õsszel a fák ezerszínû köntöst öltenek, télen vakítóan fehér a táj, tavasszal szívmelegítõek a friss hajtások,a madarak csicsergése, nyaranta idegnyugtató a kellemes hûvös tiszta levegõ, a lombkoronák mögül felbukkanó napsugár.


A Parádra látogató vendég kellemes kikapcsolódás mellett:

megcsodálhatja a felbecsülhetetlen értékû természeti adottságokkal, páratlanul gazdag történelmi múlttal, a népikultúra széles-és színes kínálatával rendelkezõ településünket,

pihenhet a tiszta klímájú környezetben lévõ szanatóriumunkban,
fürödhet gyógyfürdõnkben,

fogyaszthatja az egészségét javító gyógyvizünket,

kellemesen szórakozhat, gazdag, változatos kulturális rendezvényeinken

pihentetõ sétát tehet parkjainkban,

kirándulhat a Mátra távolabbi területeire.
Parád dinamikusan fejlõdõ, teljes körû infrastruktúrával, biztonságosan, stabilan mûködõ intézményhálózattal, számos vendéklátóegységgel rendelkezik.

Remélem, hogy az internetes oldalainkon található információkkal sikerül felkelteni érdeklõdését, és bízom benne, hogy rövidesen ellátogat hozzánk, hogy személyesen is megismerje Parádot..
Hiszem, hogy közvetlen benyomásai megerõsítik abban, hogy Parádra érdemes kirándulni, Parádon érdemes élni, egzisztenciát teremteni és távlatokban gondolkodva érdemes befektetni.


Cégnév: Parád Nagyközség Önkormányzata
Székhely: 3240 Parád Kossuth L u. 91
Levelezési cím: 3240 Parád Kossuth L u. 91
Telefon:
mobil: 36/364-118
Weboldal: www.parad.hu

Minden jog fenntartva 2024©